За дома

Три фактора за комфорт в спалнята

Според специалистите, качествената мебел носи чувството за сигурност и създава индивидуалност на най-личното пространство в дома ни

13.10.2020г. / 15 19ч.
Мария Дуковска
Снимка: МАКХОУМ

Снимка: МАКХОУМ

Балансът между работния ритъм и спокойствието на дома ни е може би едно от най-големите предизвикателства на нашето време. Всеки човек е палитра от емоции, които естествено резонират в неговия бит. Стремим се да постигнем в дома си онова усещане за спокойствие, което най-точно ще хармонизира с нашата индивидуалност, ще ни създаде среда за размисъл и почивка и ще ни зареди с така нужните сили за утрешния ден. Именно спалнята е онова място в нашия дом, в което можем да останем насаме със себе си и да се наслаждаваме на така необходимия ни комфорт. Как да постигнем тази хармония?

Интериорните дизайнери са специалистите, които познават пропорциите на пространството и могат да дават правилните съвети за разположението на мебелите в стаята. Само това обаче не е достатъчно. Всъщност най-важната част освен нас самите в нашата спалня са мебелите. Техният вид, качество и форма съставят атмосферата на пространството и играят основна роля за стилния интериор, нали?

„Мебелите в спалнята са много важна част от комфорта на дома ни. Спалнята е онази стая, в която прекарваме време с любимия човек, но и със себе си.“ – категоричен е Милен Иванов, създател на мебелния бранд МАКХОУМ. „Нашата семейна фабрика е с 26-годишна традиция в производството на интериорни мебели. Доволните клиенти и стремежът на екипа ни за висококачествен продукт доведоха до създаването на марката. Ние познаваме отлично особеностите на всички техники в дървообработването и сме едни от малкото в България, които предлагат напълно завършен цикъл на производство. Всеки един спален комплект с марката МАКХОУМ е създаден с изключително внимание и фокус в детайла, така все едно правим всяка спалня за нашия собствен дом. Защото всичко е отношение – и дизайнът, и готовият продукт.“

Производството на мебели е занаят, не е манифактура. Самият той – майстор в този занаят откроява три важни фактора за комфорта в спалнята.

1. Качеството

Когато избираме мебел е от изключително значение да се запознаем с детайлите в качеството. Всеки компромис ще е за сметка на нашия комфорт след това. Учудващо е например от какво значение са 2мм. в ПДЧ плоскостта. Експертите в производството са категорични, че стабилността на 18 мм ПДЧ гарантира устойчивост и издръжливост. Няма нищо по-неприятно от паднали от тежестта си вратички на гардероба или пропукани плоскости на спалнята.

Всеки материал има своята особеност и нейното познаване гарантира избор на качествен продукт. Ламинатът например не позволява особено творчество – изрязват се плоскостите и се поставят. Докато включването на фурнир отваря възможности за създаване на детайли с интересни шарки и декорация.

Изключително предимство на марката МАКХОУМ е, че всеки елемент от спалния комплект – тапицерията, дори лампите и вграденото осветление е вътрешно производство. Дизайнерите на компанията следят непрекъснато взискателните изисквания на пазара. Всеки елемент е съобразен с обратната връзка от клиентите.

2. Цветовете

Изборът на декор в спалнята може да е източникът на проблемите ни със съня. Пухкавите възглавници, удобният матрак и затъмняващите щори понякога не са достатъчни, за да противодействат на подсъзнателните сигнали, които цветът на стаята ни изпраща. Психолозите отдавна говорят за влиянието и значението на цветовете върху човешкото поведение и избирайки цвят за дома си и по-специално за тази толкова лична стая е важно да помислим за това какви сме ние като светоусещане, какво харесваме, кое ни успокоява. В тези решения не е важно модерното, тенденцията, важна е единствено нашата индивидуалност.

Основните цветове са по-малко благоприятни за сън, отколкото по-тонизираните нюанси. Специалистите препоръчват да изберем матови оттенъци, които правят цветовете да изглеждат по-меки. Проучване, проведено от дизайнерите в МАКХОУМ, изследва как цветът на нашите спални влияе върху качеството на съня. В проучването се включиха над 200 потребители, за да определят кои цветове помагат на съня.

Синьо


Символ на мечтите, синьото е цветът на загадъчността. Той ни повежда към размисъл и спокойствие. Носи усещане за мистичност и езотерика, синият цвят сякаш ни освобождава от тревогите и страховете. Асоциира се с божественост и ако се обърнем към историята ще видим, че боговете Буда и Кришна са сини. Син е скарабеят, вътрешността на египетските пирамиди, плащовете на маговете.

Любим цвят на хора, които се стремят към хармония, синьото успокоява нервната система, помага за концентрация, въздейства при сърцебиене и намалява кръвното налягане.

Приглушените нюанси на синьото балансират емоциите и се считат за най-благоприятни за сън. Те успокояват и насърчават чувството на спокойствие, което може да предотврати кошмари. Според специалистите спалнята в синьо осигурява сън 7 часа и 52 минути.

Сребро

Сребърният цвят е стабилен, отключва въображението, успокоява вълнението и дава воля на емоционалната свобода. Често го свързваме със символиката на лунната пътека, а според митологията е символ на сребърната нишка, свързваща душата и тялото.

Лечебните свойства на сребърното нормализират жлезите с вътрешна секреция и влияят благоприятно на бъбреците. Интериорът с този цвят успокоява нервите и има свойства, предизвикващи съня, които могат да ни помогнат да заспим по-бързо. Средно спането в сребърна стая ще ви донесе 7 часа и 33 минути сън.

Оранжево

Оранжевото е основният цвят на есента, а също така го свързваме и с лятото. Този топъл тон според мнозина създава усещане за уют и релаксация. В средата между червения и жълтия светлинен спектър, за него се смята, че символизира качества, които са комбинация от червения цвят с висока енергия и емоционално оптимистичен жълт цвят. Според специалистите този цвят увеличава умствената дейност и проницателност. Доказано е, че подобрява познавателната способност и концентрация. Също така може да помогне при храносмилането, успокоявайки разстроен стомах и подготвяйки тялото за сън: 7 часа и 28 минути.

3. Аксесоарите

Безспорен фактор за комфорт са правилните аксесоари. Те са отличителната черта на нашата индивидуалност, с която като с щрих подчертаваме своето присъствие. Цветя, възглавници, свещници, огледало, картина или дори фигурален килим – аксесоарите са онези малки детайли, които показват живота в стаята, настроението ни и сякаш моделират атмосферата. Затова избирайки спалния комплект е добре да се съобразим с това какви аксесоари предпочитаме и как те биха се комбинирали с конкретната мебел. Стилните и изчистени мебели дават възможност за включване на елементи, които да превърнат спалнята ни в онова място, в което копнеем да се приберем всяка вечер след динамичния и пълен с емоции ден.

<iframe width="600" height="411" src="https://www.youtube.com/embed/RgHLS2qyYyE" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Коментирай
Здраве и красота