За дома

Кое е цветето, което символизира любов, късмет и сила?

Божурът – красив и величествен

25.03.2021г. / 15 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Смята се, че тези красиви цветя са на повече от 4000 години и за първи път били отглеждани и култивирани в китайските градини, а по-късно достигат и Япония. Божурите – богати на аромат, цветове, с изобилие от венчелистчета. Според някои източници в Европа започват да се отглеждат след 1800 година, а се смята, че името си божурът най-вероятно е взел от гръцката митология.

Какво символизират божурите?

Божурите имат различна символика в различни части на света. Според гръцката митология, тези красиви цветя изобразяват срамежливостта. В Китай и Япония божурите са приемани за „царете на цветята“ и са част от големи церемонии и празненства. Известно е също, че символизират богатството, любовта.

В Китай векове наред само императорите са имали досег до божура. За японците пък те са символ на храброст, чест и късмет.

Като цяло обаче божурите символизират просперитет, късмет, любов. Ето защо е хубаво да ги отглеждаме в дома или градината си.

Но как всеки цвят на божура носи специално значение?

Бели божури

Белите божури символизират помирението. Ако сте обидили някого и искате да се извините, поднесете бели божури. Те казват „извинявай“, освен това са и много красиви.

Розови божури

Едни от най-често срещаните, подходящи и за булчински букет. Символизират късмет и просперитет, а всяко семейство се нуждае от това. Разбира се, можете да ги поднесете и когато някой има личен празник било то колега, приятел или роднина.

Червени божури

Червените божури символизират любов, страст, чест и уважение. Те са особено подходящи за поднасяне на любимия човек, за отглеждане у дома за насърчаване на здравата връзка.

Жълти божури

Подобно на други жълти цветя, жълтите божури символизират новото начало. Ако ваш близък или вие сте сменили дома си с нов или започвате нов етап в живота си, подарете или си вземете за отглеждане тези прекрасни цветя.

Свързани статии

Когато купувате божури на букети, водата във вазата е добре да бъде на стайна температура. Преди да потопите цветята, подрежете леко стеблата им по диагонал и отстранете всички листа, които попадат във водата. Редовно наблюдавайте нивото ѝ, тъй като божурите я обичат. Ако в стаята е по-топло, това ще ускори техния цъфтеж.

Избягвайте да поставяте растението под пряка слънчева светлина или директен източник на топлина. Разсаждането на храст божур е добре да се случва през пролетта или есента, като почвата трябва да е богата на хумус, да е плодородна и да има достатъчно вода.

Тъй като има разнообразни видове божури, важно е когато купувате, да попитате и да узнаете с подробности как да подхранвате растението, кога има нужда да се подрязва и т. н.

Коментирай
Здраве и красота