За дома

Красиви идеи за интериор с ъглови дивани

Удобни, практични и подходящи както за големи стаи, така и за малки помещения

13.07.2021г. / 14 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: "Мебели Виденов"

Снимка: "Мебели Виденов"

Ще те чакам на дивана…“ Звучи ли ви познато? Удобният красив диван във всекидневната, на който каните вашите гости, прекарвате приятни моменти с приятели, играейки настолни игри, хапвайки нещо вкусно, вашият безкрайно удобен диван, който е запечатал онези мигове, в които се наслаждавате с любимия човек на романтични филми.

След матрака в спалнята, удобният диван за всекидневната е другата по важност мебел в дома, на която отдаваме голямо значение. Според него оформяме останалата част от интериора, както и малките детайли за декорация.

Диванът е нашето специално място за кратка почивка или пък когато правим своето бягство с хубава книга, интересен филм и чаша вино, когато имаме неочаквани гости, които ще останат да преспят. Ето защо го избираме внимателно. За нас е важно той да е функционален, красив, в любимите ни цветове или пък нюансът му да е комбинативен, да има интересен дизайн.

Това описание много се доближава до така наречените ъглови дивани, които определено са много функционални.

Подходящи са за малки и за големи помещения, а възможностите за интериорен дизайн с тях са безкрайно много.

Днес искаме да споделим няколко идеи с вас за това как да декорирате в дома си новия ви ъглов диван.

Започнете с избора на размер

Логично, той се определя от размера на всекидневната. Ако тя е в едно с вашата кухня, може да разположите дивана на „невидимата“ граница на двете помещения. Така той ще играе ролята на разделителна стена. Ако помещението е малко, не купувайте твърде голям диван. Може би 3-4-местен е подходящ. Един трик, който дава въздух в помещението и не „краде“ визуално от квадратурата е да закупите диван с по-високи крачета, а не такъв, който приляга почти плътно на пода.

Съобразете размера на дивана и с това дали ще е близо до врата или прозорец. Трябва да имате удобен и свободен достъп до тях, иначе интериорът се получава неприятен. Винаги е по-добре диванът да е малко по-малък, отколкото прекалено голям. Важни са също височината на облегалките, размера на основните възглавници и подлакътници, така че диванът в малко пространство да не „тежи“.

Моделът

След уточняване какъв размер диван ни е необходим, следва изборът колко функционален ни се иска да бъде. Започваме с облегалките, с това дали търсим максимален комфорт за гърба си или по-скоро нещо шик, което може да се окаже, че не отговаря на нуждите ни.

Едно огромно предимство на ъгловите дивани е, че те могат да ви предложат разтегателна част, което означава, че имате още една спалня. Някои са с динамични облегалки за допълнително удобство. В зависимост от стила и дизайна, някои от ъгловите дивани изглеждат така, сякаш към тях има красива кушетка.

Други нямат опция за лягане, но пък са функционални, ако не разполагате с много пространство. До тях винаги може да разположите малки табуретки, пуфове, удобен фотьойл, който да се доближава стилово до дивана.

Ако искате да имате повече място за съхраняване на вещи, може би ще ви допаднат ъгловите дивани с ракла.

Ъгловите дивани биха могли да са Т-образни, П-образни, а по-компактните са чудесни и за кухненския интериор.

Тъй като в магазина бихте могли да се „изгубите“ сред модели и идеи и да направите погрешна покупка, най-напред разгледайте готовите визуализации. В сайта на "Мебели Виденов", може да видите прекрасни интериорни решения с ъглови дивани.

Цвят и текстура

Това може би е най-приятната част. Материята на дамаската на дивана зависи от вашите стилови предпочитания. Тя може да е от кожа, кадифе, полиестер, да има метални елементи, освен дървените конструкции.

Темата за цветовия избор е продължение на темата за дизайна. Помислете какъв искате да бъде – в скандинавски стил, прованс, арт деко, минималистичен, рустик или пък търсите еклектика. Това ще ви насочи по-лесно да се спрете на цвят.

Изберете внимателно възглавниците

Възглавниците са истински аксесоар към всеки диван и повече модели се предлагат с възглавници в различни модели, размери. Колко възглавници са ви необходими за ъглов диван?Първото нещо, за което трябва да помислите, е колко възглавници ще ви трябват. Ако ъгловият ви диван е 3-4-местен, достатъчни са между 3-6 възглавници, които да са малко по-малки, а може и различни по форма от тези, с които е закупен диванът.

По-големите Г-образни дивани изглеждат фантастично с добавени още няколко възглавници, може би 7-9. Обикновено Г-образните дивани имат три фокусни точки и се препоръчва броят на възглавниците, които ще добавим, винаги да бъде кратен на три. Така гостите ви фокусират своя поглед върху ключовите зони на ъгловия диван, които могат да подчертават вашия впечатляващ интериорен вкус.

Възглавниците в различен от основния цвят на ъгловия диван са чудесен начин да създадете малко контраст, да добавите свежест, по-ярките багри, които да не отнемат от основната линия на интериорния ви замисъл. В зимните месеци, топлото, но олекотено одеяло, също е чудесна декорация към дивана. 

За всеки диван си има масичка

Или няколко по-малки, разположени в интересна композиция. Каква маса да изберете за вашия ъглов диван отново зависи от предпочитанията ви, колко голяма е всекидневната ви. Дали се храните там или само ще я ползвате за напитки. Не на последно място не забравяйте за финалните детайли в декорациите около ъгловия диван, като картини, снимки, килими, завеси, лампи. 

Надникнете в галерията ни и се вдъхновете с интериорни идеи за дома ви с ъглови дивани.

 

Коментирай
Свободно време