За дома

Как да изберем нов матрак?

За добър сън, повече комфорт и енергия през деня

15.11.2021г. / 09 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичате ли да четете приказки? Има редица ползи от четенето на приказки от възрастни, но днес няма да засягам тази тема, а ще ви разкажа, как си припомних приказната история за „Принцесата и граховото зърно“. Защо точно нея ли? Защото ще ви разказвам за матраци.

И така, настъпи период, в който започнах да се усещам по-уморена след сън. Появиха се болки и напрежение в гърба, кръста, шията, леко главоболие, някои ставни неразположения напомниха за себе си. Тъй като водя активен начин на живот, спортувам редовно, прецизирам менюто си, първоначално реших, че трябва да направя корекции по тази част. Оказа се, че всичко си е наред с моя режим на спорт и хранене, а причината за умората и болката в тялото е неудобният матрак, на който спя.

Винаги съм отдавала голямо значение на типа възглавница и той наистина е важен, но матракът изобщо не е за подценяване, тъй като неудобният и/или стар матрак, може да доведе до редица здравословни проблеми. Казах си „нямам време за губене“. И докато повече хора може би започват да се лутат от магазин в магазин, да се затрупват с оферти, аз не се поколебах отново да потърся богатата гама от продукти на Мебели „Виденов“.

Кои са най-важните неща при избора на нов матрак?

Първото и най-важно нещо (според мен), когато ще купувате нов матрак е да определите няколко неща. За мен например е много важно възглавницата ми да бъде хипоалергична, да се пере лесно, да е удобна за спане във всякаква поза. При избора на матрак се водих от същите критерии. Чувствителна съм към прах, акари, затова реших, че ще бъде важно матракът ми да минимизира тези алергени.

Освен това, понякога нощем се потя, особено в топлите месеци, което пък ме кара да се замисля от какъв материал да бъде новият ми матрак, за да не се случва това. Не на последно място, предпочитам по-твърдите матраци, но обичам да спя в различни пози. Това означава, че ще ми трябва продукт, който да ми осигури и този комфорт, за да може тялото ми да отпочине пълноценно и да имам енергия през целия ден, без повече болки.

Какви са различните типове матраци?

Има няколко основни типа матраци, според технологията на изработка, като някои могат да имат повече от един вид специфика.

Първият, на който направих тест в шоурума бе матракът с мемори пяна.

Любопитното е, че мемори пяната е изработена през 70-те години на 20 век от НАСА, като първоначалният замисъл е бил да се интегрира в седалките на самолетите за повече комфорт и защита на пътниците и пилотите. Днес тя е и във възглавниците, и в матраците.

Мемори пяната следва извивката на тялото, разпределяйки теглото равномерно по повърхността. Това е чудесно, ако страдате от болки в ставите сутрин след събуждане в резултат на лежане на едно място, в една позиция. Също така, мемори пяната е топлинно активиран материал, което означава, че може да ви е по-топло по време на сън.

Благодарение на технологичните иновации, съществуват матраци от мемори пяна, които са предназначени да поддържат по-хладно. Хубавото е, че мемори пяната е устойчива на бактерии и алергени. При нея рискът от прахови акари, дървеници, мухъл е сведен до минимум. За спящите предимно на една страна, мемори пяната може да се окаже подходяща, тъй като раменете и бедрата получават необходимия комфорт по време на сън, без излишно напрежение върху ставите.

Колко твърд да бъде матракът?

Докато търсех подходящия за мен матрак, попаднах на такива, които са с умерена твърдост, както и с под умерена. Разбира се, не подминах и матраците с пружина, които се оказаха доста удобни по време на тест. От съществено значение за пълноценния ни сън, са материалите, участващи в изработването на структурата на продукта, тъй като на тях се дължи добрата вентилация – важна за добрата хигиена и усещането за комфорт.

За мен бе любопитно да разбера, че матраците с пружини „покет“ всъщност правят модела на матрака анатомичен, тъй като всяка една пружина реагира самостоятелно на натиска на тялото. Ако спите по гръб, тази специфика на матрака би могла да ви осигури така необходимата подкрепа на гръбнака, но моят съвет е, когато посетите шоурума, да тествате всички матраци, за които се предлага такава възможност.

Хибриден матрак – тялото ви ще го заобича

Ако пък търсите интелигентен матрак, то подходящ за вас е хибридният модел, който аз избрах за моята спалня. Характерното за него е, че той е комбинация от качествени материали и иновативни технологии – пружини „бонел“, създаващи анатомична конструкция, но също така е и ортопедичен, с cool gel мемори пяна, която е термобалансираща. Когато се отпусна на него, цялото напрежение в тялото от динамиката на деня изчезва. Този тип матрак може да създаде нужния комфорт, без значение дали спите по корем, на една страна или по гръб.

Истината е, че с матрака трябва да се усетите, за да разберете кой от многото видове е подходящ за вашите нужди, а в „Мебели Виденов“ могат да задоволят нуждите и на най-капризните клиенти като мен.

Двулицеви матраци – удобен сън за по-дълго време

Още нещо, с което се характеризира хибридният матрак е, че е двулицев. Това е изключително важно, що се отнася до поддържането на хигиената на матрака. Тема, която е много важна. Двулицевите матраци позволяват завъртане през определен период от време. Това помага не само за добрата хигиена, но и за удължаване на неговата издръжливост и време на ползване.

Двулицеви са и детските матраци, предлагащи още дишаща материя, текстил, който е нежен към деликатната детска кожа, стабилна основа и материали, които са напълно безвредни за малките. Моя приятелка закупи такива за обновената детска стая, а децата сутрин не се разсънват в спалнята, а приятно се излежават на новите си матраци.

Какви други матраци може да закупите?

Разбира се, вие може да предпочетете еднолицев матрак, който също има своите предимства, като дишаща материя, антибактериален текстил, пружини, мемори пяна, анатомичност и други.

Топ матраците пък са удобно решение за пътуващите, когато ви изненадат гости или ако все още не обмисляте закупуването на нов матрак, но ви се иска да направите стария малко по-комфортен. Тогава можете да направите стария матрак по-удобен само с едно усилие, закупувайки си топ матрак за перфектен завършек на спалнята ви.

                                                                  Снимка: istock                 

                                      Как да се грижите правилно за вашия нов матрак?

  • Сменяйте редовно спалното бельо, изпирайте добре чаршафите си, ароматизирайте ги с любимия ви омекотител;   
  • Ползвайте протектор за матраци, който също перете през няколко месеца;   
  • Ако матракът ви разполага с калъф с цип, който може да се сваля и пере, грижете се и за неговото редовно изпиране;   
  • Ако матракът ви е двулицев, най-вероятно разрешава обръщане. Попитайте вашия консултант на какъв период е добре да се прави това, дали да е 3-4 месеца или през по-дълъг период от време;  
  • Ако повърхността на матрака се нацапа, попитайте вашия консултант какъв специален препарат да ползвате за почистването му;
  •  Матраците могат да се почистват с прахосмукачка, с пара, да са подходящи за машинно почистване. Това са въпроси, които отново е важно да уточните с вашия консултант дали матракът, който ще закупите позволява такава поддръжка;
  • Проветрявайте 1-2 пъти годишно вашия матрак. Най-често това се прави, като се оставя без спално бельо върху него, за около час, в помещение, в което сте отворили да се проветрява. Но и тук бих ви посъветвала да попитате дали има и други възможности за неговото проветряване. 
  • Новият матрак заслужава и нови красиви чаршафи, в любими цветове и десени, а ако имате нужда и от нова възглавница или нещо друго за вашия пълноценен сън и комфорт в спалнята, знайте че имате верен помощник в обзавеждането. Добри идеи, които да споделите и с ваши близки и приятели може да намерите тук.
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 2 години )