За дома

Как да премахнете петна и миризма от урина от килим

Упорити замърсявания, които имат силен мирис

16.02.2022г. / 05 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато имате домашни любимци или малки деца могат да се случат всякакви инциденти, свързани с урина. Кучето или котката ви могат да се напишкат на килима, детето може да обърне гърнето, а петната могат да са наистина упорити. Миризмата от урина е натрапчива, особено ако течността вече е попила в тъканите и изсъхнала. Почистването на петната и премахването на миризмата от урина могат да са истинско предизвикателство, но не и ако знаете как да действате.

Най-лесните начини да почистите петна от восък вкъщи

Урината има киселинен характер, което означава, че колкото по-дълго остава върху тъканите, толкова повече щети им нанася. Молекулите на урината причиняват силна миризма, която се свързва дълбоко с влакната на тъканите именно заради високата ѝ киселинност. Бързото почистване е най-доброто решение, но невинаги можете да действате моментално.

Какво ще ви трябва, за да почистите урина от килима и за да премахнете лошата миризма:

  • Хартиени кърпи/ кухненска хартия;
  • Дестилиран бял оцет;
  • Препарат за съдове;
  • Спрей бутилка;
  • Сода за хляб;
  • Белина.

Как да премахнете петна и миризма от урина?

Ако урината е прясна, попийте я веднага с хартиени кърпи или салфетки. Обуйте обувки или чехли с плътна подметка. Покрийте петното с много хартия и стъпете отгоре, за да притиснете максимално. Така ще попиете възможно най-много от течността, попаднала във влакната. Използвайте бяла хартия, а не цветна, за да не се получи евентуално оцветяване.

4 трика за почистване на килими

Изсипете 1 чаша дестилиран бял оцет в спрей бутилката. Добавете 1 чаша вода и 2 чаени лъжици препарат за съдове. Разклатете много добре, за да се смесят. Напръскайте много обилно петното и наоколо, докато килимът стане много мокър. Оставете да подейства няколко минути. След това започнете да търкате откъм външните ръбове на петното, като това ще предотврати разпространението му. Постепенно приближавайте към центъра. Използвайте микрофибърна кърпа или гъба. Ако тъканите на килима позволяват, използвайте и четка.

5 неща в дома, които е добре да се почистват професионално

Накрая почистете с чиста вода, подсушете отново с хартиени кърпи и оставете да изсъхне на слънце.

Ако петното е старо и миризмата се е задържала, направете разтвор с белина. Той обаче е подходящ само за бели или светли килими. Ако килимът е тъмен, белината може да увреди цветовете му.

13 идеи за декорации на килимите в дома

В спрей бутилка смесете възможно най-меката белина, която ще откриете в магазините. В бутилката смесете 3 супени лъжици сода, 1 чаша белина и две капки препарат за съдове. Разклатете много добре, за да се смесят. Напръскайте килима, така че да се намокри много добре. Оставете да действа 20 минути. Разтъркайте добре с четка, гъба или микрофибърна кърпа. Изплакнете с чиста вода. Подсушете отново с кърпи, като притискате с крака. Оставете килима да изсъхне на въздух или на слънце.

Коментирай