За дома

Гоблените – релакс за духа и украса за дома

Красиви идеи за ръчно изработени гоблени

05.04.2022г. / 12 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Гоблените са част от нашите традиции и култура. Те са част от традициите и на много други народи. Всъщност, гоблените са известни още от Древен Египет. Първите открити гоблени са датирани от 1400 г. пр. н. е. Гоблените могат да са изтъкани от памучни, копринени нишки, от вълна, като в тях дори са вплитани сребърни и златни нишки.

Декоративните картини, бродирани или изтъкани, добиват днешното си наименование заради френските братя Гоблен, които създават първата манифактура за изработване на тъкани текстилни картини през 1601 година. Известни са с обширните си стенни килими и пана, които привличат вниманието и интереса на крал Луи XIV. Семейството се занимавало с бояджийство. Едно от откритията им било особен нюанс алена боя, която набрала огромна популярност за времето си. Боите на братя Гоблен били добавени към производството на тъкани картини и украшения за дома през 16 век.

У нас шиенето и тъкането на гоблени също е част от народната ни култура и фолклор. Върху гоблени се изобразяват всякакви исторически сцени, сцени от природата, от Библията. С развитието на машинно тъканите гоблени обаче ръчната изработка постепенно започва да остава на заден план.

Свързани статии

Днес тази традиция все още се поддържа. Ръчното създаване на гоблени е занимание, което има изключително положително въздействие върху психиката и емоциите. То успокоява и създава удовлетворение от красотата, която човек твори с ръцете си.

Ръчно изработените гоблени са и чудесно средство да декорирате дома си, да внесете в него уют и красота, произлезли от собствените ви ръце.

В галерията от снимки тук можете да разгледате някои вдъхновяващи идеи за гоблени.

Снимка: iStock

Коментирай
Свободно време