Как да съхранявате цял и нарязан лук така, че да не мирише

Силната миризма може да умирише целия хладилник

09.07.2024г. / 07 00ч.
Илияна Николова
Как да съхраняваме лук, без да се умирише хладилника?Снимка: istock

Как да съхраняваме лук, без да се умирише хладилника?Снимка: istock

Лукът е прекрасен, полезен, вкусен и незаменим зеленчук, който присъства в почти всяко ястие. Той добавя превъзходен вкус и аромат, които не могат да се заменят с нищо друго. Но както целият, така и нарязаният лук имат силна и натрапчива миризма, която е в състояние да умирише целия ви хладилник заедно с продуктите в него. Има възможни начини как да избегнем тази неприятна миризма.

Не е нужно да се лишавате от любимия и незаменим лук в кухнята си. Просто трябва да знаете как правилно да го съхранявате така, че да не умирисва нито кухнята, нито хладилника ви. Можете да му се насладите без натрапчивата лоша миризма, която лъха от него.

Как да съхранявате цял ненарязан лук?

Целият лук, който все още не сте нарязали изобщо няма място в хладилника ви. Ако правите тази грешка, трябва да знаете, че лукът трябва да се съхранява на тъмно, хладно, студено и проветриво място, но не и в хладилника. Там средата е студена, но и влажна, което провокира лука да зрее и да гние по-бързо, да отделя миризма, дори да покълва. Съхранението на лука в плетена кошница или панер на сухо и проветриво място е най-добрият начин да запазите вкусовите му качества.

Един съвет – когато купувате лук от магазина, винаги го стискайте леко. Ако лукът е омекнал, той вероятно е бил съхраняван в хладилни помещения, които са нарушили структурата му. Има вероятност и да е леко покълнал. Не купувайте такъв лук.

Как да съхранявате нарязан лук в хладилника?

В много от рецептите се препоръчва употребата на половин глава лук. По тази причина може често да ви остава количество лук, което да съхранявате в хладилника. Появява се неприятна миризма, която от ден на ден става все по-натрапчива и наподобява гниене. Силният мирис пропива всички продукти в хладилника. Това е проблем, с който много хора се сблъскват, затова предпочитат или да сложат целия лук в ястията си, или да го изхвърлят.

Свързани статии

Нарязаният лук може да се съхранява в хладилник без да умирисва всичко в него, стига да е плътно затворен в найлонова торбичка с цип или подходящ контейнер с капак. Така нарязаният лук може да издържи между 5 и 7 дни.

Нарязаният лук, за разлика от целия, успешно може да се замразява, без това да повреди структурата му. Целият лук не е добре да се замразява, защото при размразяване не се отпуска достатъчно добре, а вътрешността му остава нарушена, тъй като в нея се съдържа много вода.

Нарязаният лук обаче може да се замразява успешно. Ако се съхранява в плътно затварящата се найлонова торбичка, предназначена за замразяване, той може да издържи във фризера дълго. Важно е преди това да се уверите, че сте премахнали колкото се може повече въздух от торбичката. Така винаги ще имате нарязан и готов за употреба лук за вашите ястия и супи.

Снимка: iStock

Свързани статии

Коментирай