За дома

Топ 10 съвета за проектиране и обзавеждане на детската стая

Как да превърнете детската стая в любимото пространство на вашето дете

13.05.2022г. / 11 09ч.
Илияна Николова
Снимка: "Мебели Виденов"

Снимка: "Мебели Виденов"

Детската стая е нещо много повече от помещение, в което детето ви да спи. Тя е пространството, в което любимият ви малчуган да се чувства защитен, да може да си почива качествено, да усеща комфорт и удобство, но и същевременно да развива въображението и уменията си. Ето защо проектирането на детската стая е от огромно значение за бъдещето на детето. Тя може да бъде истински двигател на зараждането на идеи, интереси, да развива любопитството към света, да бъде убежище, любимо място в дома.

Детската стая има много функции. Тя трябва да служи едновременно за сън и почивка, да е място за игра, кабинет, в който детето да учи и да се подготвя. Не забравяйте, че детската стая трябва да бъде проектирана с мисъл и към бъдещето, така че да бъде функционална за детето, въпреки че то пораства.

Без значение какъв е бюджетът ви и с какво пространство разполагате, има някои наистина полезни съвети, от които да се възползвате при проектирането и декорацията на детската стая, в която детето ви да се чувства повече от страхотно. Ето и 10 от тях:

1. Функционални, но не и скучни мебели.

Ключът към добре организираната, подредена и функционална детска стая е изборът на мебелите, в които детето ще съхранява вещите си, но и които ще носят игривост и живот на помещението. В декорацията на мебелите могат да бъдат вплетени цветните акценти от стените и цялостния интериор. Добре е мебелите да са подбрани така, че да съчетават удобство, креативност, функционалност без да утежняват и отнемат от пространството в стаята. Комбинацията от форми и интересен дизайн ще помогне на детето да прекарва време в стаята си с удоволствие.

За щастие, Мебели Виденов“ могат да предложат именно такива прекрасни и креативни идеи със съвременен привкус. Колекциите им за детска стая дават чудесни идеи за избор на функционални, цветни и креативни мебели в унисон с цветовете и нюансите на стените, както и цялостната подредба и хармония на стаята.

2. Избор на цвят за стените.

Мислете за стените в детската стая като за платно, на което да добавите цветове, предразполагащи към качествена почивка, но и стимулиращи креативността на детето. Съвременните тенденции включват декорация на една или две от стените в пастелни и доминантни цветове, докато останалата част от стените остават неутрални. Избраните цветове и мотиви е добре да са едновременно ненатрапчиви, но достатъчно видни и влиятелни.

3. Изкуство.

Чрез изкуството, внесено и вплетено в интериора на детската стая, родителите могат да стимулират въображението и интересите на детето. Инструментите тук могат да са много разнообразни – цветови комбинации и акценти, меки мебели, интересни и нестандартни кошове за събиране на играчки и пособия, украшения за стена, забавни лампиони. Всички тези и още елементи внасят арт раздвиженост в детската стая и я правят забележителна.

4. Декорации и аксесоари внасят забавление и развиват въображението.

Свързани статии

Ако сте избрали стените да бъдат възможно най-изчистени и без доминиращи цветове, декорациите и аксесоарите са подходящ избор за оживяване на вертикалното пространство. Винили, лепенки, стикери, завеси, картини, снимки са само част от идеите, с които да разнообразите стените в детската стая. Можете да включите и детето в този процес, за да може то също да участва в избора на аксесоари за стаята си.

5. Достатъчно светлина.

Светлината е от съществено значение за детската стая. В това помещение е добре да има както централно разположена, достатъчно силна светлина, така и локални източници на светлина, настолни лампи, които да осигурят необходимата обстановка за писане, четене, учене.

6. Кътчета за игри и релакс.

Детската стая не е само за спане. Нейната функционалност и уют включват и игрите, от които децата имат нужда във всяка възраст. Добре е в помещението да има и зони за релакс, в които детето да може да се сгуши, да си почива и да се отпусне. Подходящи мебели за декорация на такъв тип зони от детската стая за люлеещите се столове, дюшеците тип „пуф“, палатки. В тези зони детето ще се чувства релаксирано и стимулирано да прави нещата, които обича.

7. Мекота и уют.

Мекотата и уютът идват от нежните аксесоари, с които ще декорирате детската стая. В този списък влизат килимите, възглавниците, спалното бельо, пердетата. Те дават текстура, придават топлина на помещението, а играта с цветовете може да стимулира детето по различен начин в зависимост от избора на акцент в нюансите.

8. Подбор на универсални и конвертируеми мебели.

Ако подновявате детската стая, докато детето ви е все още бебе например е добре да помислите за бъдещата употреба и трансформация на мебелите. Ако разполагате с ограничен бюджет, можете да подберете мебелите така, че да влязат в употреба и след порастването на детето. Например не бързайте да купувате специален шкаф за повиване, който ще се наложи да изхвърлите след това, а подберете подходящ шкаф, който да може да изпълнява едновременно функциите на шкаф за повиване, но и на шкаф, който впоследствие подрастващото дете да използва за събиране на своите дрехи и вещи.

Мебелите е добре да предлагат и скрити, неотнемащи от пространството механизми за съхранение на играчки, така че в детската стая да няма безпорядък. Чудесен пример за това са леглата с чекмеджета в долната част на рамката.

9. Използвайте таваните като поле за изкуство.

Пространството на тавана може да бъде включено по забавен начин в декорацията на детската стая. Изборите са много. В тях се включват нестандартни и игриви висящи лампиони, играчки, герои от книги, филмчета или комикси, които да съживяват пространството отгоре.

10. Не претоварвайте пространството.

Една от най-големите грешки при обзавеждането и проектирането на детската стая е претоварването ѝ с твърде много мебели, елементи, декорации, които не само оптично и физически отнемат от въздуха и пространството, но създават предпоставки за хаос и безпорядък.

„Мебели Виденов“ са помислили и в тази посока. Идеите за интериор на детската стая, които имат да предложат, съчетават функционалността, практичността, артистичността и хармоничната простота, от която една детска стая се нуждае. Това я прави едно истински уникално място, което ще се превърне в любимо за вашето дете.

Коментирай