За дома

Как да изберете ъглов диван така, че да не допускате грешки?

Обърнете внимание на конструкцията

23.05.2022г. / 16 18ч.
Мария Дуковска
Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Предстои ви обзавеждане на всекидневна и ви се иска да откриете възможно най-удобния, функционален и вписващ се в интериора на дома ви диван.

Тогава ви предлагаме да обмислите покупката на ъглов диван.

Защо ъглови дивани?

Практични и изключително комфортни, ъгловите дивани са все по-предпочитани пред класическите линейни модели, тъй като не само оптимизират по-добре пространството, но и предлагат повече места за сядане и по-голям комфорт.

Освен това на пазара можете да откриете изключително голямо разнообразие от модели и просто трябва да се съобразите с размерите и организацията на дневната си, за да решите дали искате диван с лежанка или нещо малко по-обемно.

5 правила, с които изборът на правилния ъглов диван е много по-лесен

Съобразете се с размерите на стаята

Определете местоположението на бъдещия си ъглов диван и го изберете според пространството, с което разполагате.

Например, ако всекидневната или холът ви е са с малки размери, за да не претрупвате допълнително и без това ограниченото пространство, с което разполагате е добре да спрете на диван с лежанка, който да поставите в ъгъла на стаята така, че страните му да “вървят” по стените на стаята.

Ако помещението е голямо или дневната ви е с отворен план, тогава добър избор би бил ъглов диван с повече места за сядане или с по-дълга и широка лежанка, който можете да позиционирате в средата на помещението. Така с помощта на дивана можете да зонирате пространството и да отделите зоната за релакс от зоната за хранене.

Изберете правилния тип диван

Ако нямате стая за гости е добре да помислите за покупка на ъглов диван с функция “сън”. Така няма да се притеснявате къде да настаните роднини или приятели, които са ви дошли на гости и искат да останат да пренощуват у вас.

Ако пък допълнителното легло не е проблем, но ви липсва нямате място за съхранение, тогава един диван с място за съхранение би ви бил много от полза.

А ако търсите диван, който може да ви предложи изключителен комфорт в моментите, в които имате нужда да си полегнете, без да пречите на другите членове на семейството си, тогава диван с лежанка е идеалното решение за вас.

Вземете под внимание стила и дамаската

Добре е стилът на дивана да бъде съобразен със стила на останалите мебели в стаята. В този ред на мисли, просто трябва да се съобразите с това и да се спрете на стил на ъгловия диван, който се вписва в останалото обзавеждане, което сте подбрали за дневната си.

Що се отнася до материала на дамаската, тук имате възможност да избирате дали да заложите на популярната и по-евтина дамаска от плат или да се спрете на ъглов диван с кожена дамаска.

Обърнете внимание на конструкцията

От качествена конструкция на дивана зависи до много голяма степен неговата дълготрайност и издръжливост. Затова и нашият съвет е преди покупката да обърнете специално внимание на конструкцията на ъгловия диван и да се спирате на модели, рамките на които са изработени от здрави материали като масивно дърво като бук, клен или бор.

Преди покупка задължително тествайте

Колкото и стилен, функционален и практичен да ви се струва дивана, ако не ви е удобен просто сте си хвърлили парите на вятъра. За да не съжалявате по-късно, след като се спрете на модел, стил и размер, преди да платите дивана в магазина е добре да седнете на него и да го пробвате.

Седнете, облегнете се и се отпуснете. Пробвайте мекотата на седалките, вижте дали височината и дълбочината на дивана са ви удобни, поставете ръце на облегалките. Не се притеснявайте и да легнете на ъгъла или лежанката, за да се уверите, че ви е достатъчно комфортно.

Ако моделът е с функция “сън” или има допълнителни екстри като място за съхранение, повдигащи се поставки за главата или краката, изпробвайте всичко на място преди покупката.

Снимка: Pixabay

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време