За дома

Как да ускорите растежа на доматите за добра реколта

Хитри съвети за начинаещи градинари

06.06.2022г. / 09 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сте почитатели на градинарството и предпочитате да отглеждате сами зеленчуците, които консумирате, вероятно доматите са част от градината ви. Тези прекрасни плодове, които приемаме като зеленчуци, имат чудесен вкус и множество качества, които правят ястията богати и вкусни, а здравето ни по-крепко.

Как да си отгледаме авокадо вкъщи?

Доматите могат да се отглеждат в градината или в големи кашпи на балкона. Ако гледате домати, вероятно ще искате да узнаете как да ускорите растежа и зреенето им, и да приберете по-бързо реколтата си. Ето няколко полезни хитрини.

Затоплете почвата преди засаждане

Една от най-честите грешки, която много неопитни градинари допускат, е да засаждат доматения разсад в студена почва. За да накарате доматените растения да растат по-бързо и да дадат добър плод, е важно да ги засадите в загрята почва. Можете да направите това, като премахнете всякакъв мулч от повърхността ѝ. Затоплете я с директна слънчева светлина или покрийте с тъмно найлоново покривало. Така ще концентрирате топлината върху почвата и ще я подготвите за засаждането.

Направете растенията устойчиви

Преди да засадите доматите, накарайте ги да свикнат с външните атмосферни условия. След като преминат най-големите студове, ветрове и минусови температури през зимата, започнете да изнасяте на открито разсада за кратко. Оставяйте го на слънчево и защитено от течение място за по няколко минути, като постепенно увеличавате престоя на открито. Така растенията стават много по-устойчиви и силни, дават повече плод и са здрави.

Да си отгледаме куркума или сиамско лале

Добавете калций

Калцият е важен минерал, който насърчава растежа на растенията и стимулира даването на плод. Яйчените черупки са препълнени с калций. Натрошете черупки от яйца и ги разпръснете върху почвата, преди да засадите доматите. Можете да добавяте черупки и след засаждането за допълнително обогатяване.

Утайка от кафе

Разпръсквайте утайка от кафе в корените на доматите. Кафето има мощни антиоксиданти и витамини, които подхранват почвата и ускоряват растежа.

Плодове и зеленчуци, които може да отглеждате вкъщи

Увеличете максимално разстоянието между растенията

Когато засаждате доматите е важно да съобразите по-голямо разстояние между отделните корени. Така ще дадете възможност на растенията да се разгърнат и да се развият по-добре, съответно да дадат повече плод.

Засаждайте по-дълбоко

Добре засадените домати на по-голяма дълбочина имат не само по-здрава коренова система, но и успяват да извлекат повече минерали от почвата.

Как да си отглеждаме ананас-джудже?

Осигурете повече подкрепа

Ако сте пренебрегвали коловете, които бабите и дядовците забиват редом до доматените растения, време е да им обърнете внимание. Те осигуряват специална подкрепа на крехките стъбла на доматите и им помагат да станат устойчиви и да раждат повече плод.

Подрязвайте редовно

За да помогнете на доматените растения да растат здрави и да дават по-голяма реколта, подрязвайте редовно всички излишни клонки и изсъхнали части от растението. Така стимулирате обновлението и израстването му и го предпазвате от хабене на ресурс за компенсиране на изсъхналите и увредени части.

Лимон – отглеждане в домашни условия

Коментирай