За дома

Как да превърнем терасата в уютен кът?

Терасата е източник на светлина и чист въздух

01.07.2022г. / 15 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: IKEA

Снимка: IKEA

Всеки човек има нужда от релакс след натоварен ден. Особено предпочитан кът за почивка през топлите дни от годината е терасата. За живеещите в апартаменти, където липсва двор, тя е идеално решение за отдих на открито.

Балконът – символ на уют

Терасата вкъщи може да се превърне в достоен конкурент на дестинациите, които обикновено се избират за почивка. Тя е източник на светлина и чист въздух, а освен това е позната територия, което ще спести уморително пътуване и лутане из непознати райони. Това само по себе си спестява време, което може да бъде оползотворено с четене на книга в горещия следобед, охлаждане с любима напитка или пък време, прекарано с подходящите хора в комфортна обстановка.

Какво е нужно?

За да се превърне терасата в кът за релакс е необходимо желание и подходящо обзавеждане. Изборът на обзавеждането е нелека задача. Специалистите от мебелен магазин IKEA предлагат материал, който подробно ще запознае читателите с необходимите ресурси, с чиято помощ терасата ще се превърне в уютно кътче за отмора:

  • Мебели – при избор едно от най-важните неща, на които трябва да се обърне внимание, е практичността. Обзавеждането на терасата с мебели изисква прецизно внимание, тъй като е препоръчително те да бъдат съобразени с пространството. Масите и столовете трябва да са сгъваеми, смятат специалистите от Икеа. Това ще способства лесното им съхранение.

Съществуват артикули, които се предлагат отделно, но изборът на комплект е по-практично решение, тъй като е на по-ниска цена и с идентични цветове. Съобразно пространството на терасата, за нейното обзавеждане се предлагат маси и столове с различен капацитет – 1 или 2 стола, като видовете са стенни и сгъваеми. Освен практичност, съветът е да се избират мебели, които са направени от здрав материал, което ще способства за по-дългата експлоатация – дърво с метални крачета, ратан или други.;

  • Подходящо осветление – в тази категория е добре да се избират осветителни тела, които ще излъчват достатъчно светлина, без да предизвикват дразнене на очите. Инсталацията им ще даде възможност да се релаксира на терасата до късните часове, без това да предизвиква дискомфорт. При избора е добре да се обърне внимание на някои критерии – безопасност, която се изразява в избор на осветление, което е устойчиво на външните фактори и влагата, енергийна ефективност за по-ниски цени на електроенергията, а не на последно място качество, което благоприятства дълга употреба.

Стенно осветление е чудесен избор, което ще подчертае цвета на стената. Може да се използва и декоративно, което работи на батерии или посредством електричество. То е подходящо обзавеждане за терасата, тъй като се предлага широко разнообразие от лед ленти и гирлянди;

  • Подходящи декорации – за уюта на балкона способстват декорациите – детайлите, които подчертават индивидуалния стил на помещението, а заедно с това и на домакините. Препоръчва се декорацията да бъде избрана така, че да съответства на мебелите. Категорията включва декоративно осветление, защита срещу вятър и парещите лъчи на слънцето, която се състои в използването на чадъри или сенници. Би могло да се избере и подходяща подова декорация например подови лампи, килими.

Цветята са подходящ елемент за балкона в случай на желание той да се превърне в градина. С различните си нюанси и цветове на цъфтене, те идеално ще допълнят обзавеждането и ще допринесат за създаване на уютна атмосфера. Препоръчително е да се избират цветя подходящи за отглеждане на балкон – пълзящи или стоящи.

Създаването на кът за отдих изисква подходящо обзавеждане. С избора му, помещението ще се превърне в мястото, което ще се използва с голямо удоволствие.

Коментирай