За дома

Как да ускорите растежа на чушките за добра реколта

Как да си отгледате домашни чушки

28.06.2022г. / 05 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чушките са прекрасен зеленчук с богати вкусове – от сладки през тръпчиви до люти и дори „огнени“. Чушката е топлолюбиво тропическо растение, което се нуждае от много светлина, топлина и вода, за да расте буйно и да дава богат плод.

Ако сте любители на домашната градина, вероятно бихте се радвали да си засадите и отгледате чушки. Това може да се случи както на балкона, така и в градината, разбира се. Но понякога чушките ви може да не растат достатъчно бързо, колкото ви се иска.

Как да ускорите растежа на краставиците за добра реколта

За да накарате чушките да растат бързо и да дават добра реколта ви трябват някои хитрини. С помощта на тези трикове ще се радвате на успехи в отглеждането и похапването на домашни чушки, отгледани от вашите ръце и грижи.

Ето някои трикове за бърз растеж и добра реколта от чушки.

Повече топлина

Най-добрият начин да стимулирате чушките да растат бързо е да им осигурите повече топлина. Оптимален растеж при пипера се случва в температурни граници от 21 до 29 градуса. През нощта градусите не трябва да падат под 13. Ако отглеждате чушките на открито е важно да сте сигурни, че са засадени в топло време, така че да могат да ускорят растежа си и да дадат плод по-бързо.

Как да ускорите растежа на доматите за добра реколта

За да осигурите допълнителна топлина можете да им направите оранжерия. Нужен ви е само найлонов плик или голямо найлоново парче. Всичко зависи от това колко големи са насажденията ви. Ако отглеждате чушките в саксия на балкона, забийте една пръчка по средата на саксията, която да служи за опъване на импровизираната ви оранжерия. Покрийте отгоре с найлонов плик – толкова голям, колкото да не опира в стъблата и листата на растението. Може да пробиете няколко дупки, за да може да влиза въздух.

Осигурете повече светлина

Чушките се нуждаят от много обилна светлина. Не е нужно да е пряка, въпреки че ако са в градината, това няма да им навреди. Имайте предвид, че чушките се нуждаят между 8 и 10 часа непрестанно огряване. Отглеждането им в късна пролет и през лятото е най-добрият момент.

Домашен тор за подхранване на растения – цъфтят безотказно

Не подрязвайте прекалено

Подрязването на растенията трябва да се случва много предпазливо. Много хора правят грешката да подрязват чушките отгоре, за да насърчат храстовидния им растеж. Чушките не обичат прекаленото подрязване, затова не прекалявайте.

Подхранете чушките

Ако искате чушките ви да растат неудържимо и да дават много плод за кратко време, подхранвайте ги подобаващо. Те се нуждаят от хранителни вещества, за да растат силни и здрави. Преди да прехвърлите разсада в постоянна саксия, не забравяйте към почвената смес да добавите органичен компост. Той ще подхрани растението и ще му помогне да даде по-богата реколта.

Естествени методи за подхранване на почвата

Свързани статии

Балансирайте pH-то на почвата

Киселинността на почвата оказва голямо влияние върху растежа на различните растения. Някои се нуждаят от по-кисела почва, други не толкова. При чушките е добре да се придържате към pH в границите от 5,8 до 6,8 pH, ако е възможно.

Ако почвата е прекалено кисела или прекалено алкална, това ще попречи на усвояването на хранителните вещества от чушките. Ще предизвика лош растеж, който ще се отрази върху плода, според gardeningchores.com.

Домашен „чай за наторяване“

Внимавайте с поливането

Чушките се нуждаят от определени количества вода, за да растат добре. Те обичат влажността на почвата. Ако не ги поливате достатъчно, това ще попречи на нормалния растеж. Поливайте редовно и обилно, особено в периода на растеж. Но внимавайте водата да не се окаже твърде много. Ако кореновата система на растението подгизне и престои твърде дълго в много мокра почва, то ще загние. Важно е да осигурите добър дренаж.

Коментирай
Здраве и красота