Банята е място, което използваме за релаксация и хигиена – но именно там могат да се появят упорити замърсявания, а пък влагата е идеалната среда за развитие на бактерии и гъбички.

Още по темата

Мокрото помещение издава много за характера и отношението към дома, ето затова то не бива да бъде пренебрегвано, когато говорим за чистота. Напротив – модните тенденции в интериорите за баня стават все по-изчистени, като превес има минимализмът и отсъствието на тежки и обемни вани и джакузита.

Стилът напомня все повече за стая, в която се къпем и прекарваме качествено времето си, отдавайки се на заслужена почивка. Но дори най-напредничавите дизайни не могат да ни предложат вариант на баня без ъгли – именно там се събират и развиват микроорганизми, които могат да доведат до потъмняване цвета на фугата и напукването ѝ.

Ако искате да предпазите тялото си от „тежката химия“, която понякога се налага да използваме за почистване на банята, ето едно предложение, което освен екологично чисто е и финансово изгодно.

За да приготвите вълшебната смес за почистване са ви необходими:

  • 700 мл вода;
  • 1 с. л. сода за хляб;
  • 3 с. л. лимонов сок/ или бял оцет;
  • шише с пулверизатор.

Добавете лимоновия сок (или оцета) към водата. Внимателно прибавете содата, като внимавате сместа да не прелее (заради пяната, която ще се образува).

Изсипете в шишето и напръскайте замърсените повърхности. Изчакайте няколко минути, отстранете мръсотията със стара четка за зъби или гъба. Отмийте с чиста вода.