За дома

Трикове за използване на оцет в домакинството

Как да почистите, изперете и дезинфекцирате с ябълков или бял винен оцет

25.07.2022г. / 06 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Белият винен оцет и ябълковият оцет са едни от най-използваните продукти с широко приложение в домакинството. Въпреки че са създадени за овкусяване на храната, те са много полезни в почистването, прането и дезинфекцирането. Оцетът може да бъде най-добрият ви приятел, когато имате нужда от ефективен продукт, дар от природата, който може да конкурира препаратите за почистване и пране.

Уникален трик против загорели съдове

Искате да използвате оцет в домакинството за различни цели? Ето няколко трика за неговата употреба, които го правят още по-ефективен.

За какво да използвате оцет?

Като естествен почистващ препарат

Ябълковият оцет и белият винен оцет имат превъзходни почистващи качества. Те могат да ви помогнат да почистите прозорци, стъкла, огледала, душове, плочки в банята и кухнята, килими, стъклени съдове.

Единственото, което трябва да направите, е да смесите равни части оцет с вода, да ги излеете в бутилка със спрей накрайник и да използвате за посочените повърхности. За да туширате миризмата на оцет, можете да добавите няколко капки етерично масло по избор.

7 страхотни трика за премахване на жълти петна от дрехи

За пране

Упоритите петна се премахват с подходящите средства, а оцетът е едно от тях. Накиснете дрехите в ябълков или бял винен оцет, за да разтворите упоритите петна. След това изперете по нормалния начин в пералня или на ръка според особеностите на тъканите. Можете да добавяте и по една чаша оцет към цикъла на изплакване.

Препарат за отстраняване на остатъци от сапун

Сапунът е основа, а оцетът киселина. Това означава, че оцетът може да неутрализира основата и да премахне остатъците от нея по различни повърхности. Сапунът засъхва и образува бели петна и следи по повърхностите в банята и кухнята. Можете лесно да ги премахнете с оцет. Не е нужно да го разреждате. Можете да го приложите директно върху засъхналите остатъци от сапун с помощта на гъба или микрофибърна кърпа.

Не смесвайте тези препарати и продукти!

За почистване на кафемашината

Оцетът може да ви помогне да дезинфекцирате кафемашината си. Дюзите и маркучите в нея, както и контейнерът за вода са уязвими зони, в които може да има растеж на бактерии. За да почистите кафемашината и за да я дезинфекцирате, пуснете цикъл на работа с оцет. Уверете се, че сте изчакали целият оцет да изтече преди да спрете машината. След това, за да изплакнете пуснете още един цикъл, но само с вода.

За миене на прозорци

Оцетът е едно от най-добрите средства за почистване на прозорци. Той има свойството да почиства и дезинфекцира, като същевременно не оставя следи по стъклата. Смесете две чаши вода с четвърт чаша оцет и половин чаена лъжица препарат за съдове. Излейте в спрей бутилка. Разклатете много добре. Напръскайте прозорците и избършете с хартиена кърпа.

Бързи трикове за премахване на мазни петна от дрехите

Препарат за отпушване на канали

Ако мивката ви се оттича бавно, използвайте оцет, за да я отпушите. Не са ви нужни агресивни и токсични препарати, за да успеете. Изсипете 1 чаша оцет в канала. След това сипете една чаша сода за хляб. Това ще предизвика шупване на сместа и ще отпуши канала. Изчакайте 15 минути, след това пуснете топлата вода, за да изплакне канала.

Коментирай