За дома

Как да си направим вкусно сладко от горски плодове

Не е нужно да стерилизирате, за да се насладите на вълшебния вкус на домашното сладко!

02.09.2022г. / 10 37ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Приготвянето на сладко е лесен и вкусен начин да запазим спомена от дългите летни дни. Есента и зимата, когато ни се налага да прекарваме повече време вкъщи, имаме възможност да се отдадем и на повече експерименти в кухнята. Затова, добре е подръка да имаме вкусно домашно сладко. Как да си го направим? Ето нашите предложения:

Ягодово сладко

Необходими продукти:

  • 2 кг ягоди;
  • 2 кг захар (може и по-малко, ако ягодите ви са сладки);
  • ½ ч. л. лимонена киселина.
Свързани статии

Първата стъпка от направата на вашето сладко е да измиете ягодите. Направете това заедно със зелената част и не я отстранявайте, тъй като това ще доведе до поемането на излишна вода от плода. След като сте измили и почистили ягодите след това, сложете ги в голяма тенджера. Добавете желаното количество захар – или в съотношение 1:1, или по-малко. Оставете ягодите и захарта да престоят през нощта. На сутринта започнете да варите. Целта е сместа да се сгъсти, като излишният сироп изври. Не прекалявайте с температурата, достатъчно е сладкото да къкри на огъня, а не да се вари интензивно. Добавете лимонена киселина на вкус (около ½ ч. л.).

Разбърквайте от време на време. Когато сладкото се сгъсти (след няколко часа), затворете го в бурканчета, докато е още топло. Обърнете бурканчетата.

*Ако не разполагате с цял ден, за да варите сладкото, можете да направите това и на няколко пъти – когато сместа достигне температура на кипене, варете няколко минути и оставете да изстине. Когато имате време – подновете варенето. Можете да повторите това няколко пъти.

Сладко от боровинки

Ще са ви необходими:

  • 1 кг боровинки;
  • 1 кг захар;
  • 1 ч. ч. вода;
  • ½ ч. л. лимонена киселина.

Изсипете захарта в тенджера, добавете водата и изчакайте да заври. Когато това стане и захарта вече се е разтворила – изсипете почистените и измити боровинки. След известно време добавете лимонената киселина. Варете на слаб огън, докато се сгъсти. Когато това стане, изсипете горещото сладко в бурканчета и ги обърнете надолу. Можете да съхранявате на хладно или в хладилник.

Вкусно сладко от малини

Необходими продукти:

  • 1 кг малини;
  • 800 г захар;
  • сок на половин лимон;
  • 600 мл вода.

Измийте малините много внимателно, като се постараете да не ги смачкате. Изсипете ви в тенджера и след това добавете захарта и водата. Когато сладкото започне да завира, отстранете пяната, която се образува. Ако не ви се занимава с това, можете да сложите малко парче масло (5-6 грама), което ще предотврати появата на пяна. След като сместа ври 5 минути, отстранете плодовете от сиропа. Добавете лимона и варете сиропа, докато се сгъсти. Когато това стане, върнете обратно плодовете и варете отново 10-15 минути. Когато ви се стори готово, изсипете сладкото в бурканчета и ги обърнете надолу с капачките.

Да ви е сладко!

Коментирай