За дома

Как да накарате спалното бельо да ухае отлично дни наред

06.09.2022г. / 09 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Няма нищо по-приятно от това да се отпуснеш вечер в легло с чисто и свежо спално бельо, което ухае превъзходно. Но защо само след ден-два приятният аромат изчезва сякаш като с магия? Как да се грижите за чаршафите си така, че да задържите любимото ухание наистина дълго? Ето няколко практични съвета от специалистите.

Изпирането

Ако перилният Ви препарат не е достатъчно ароматен, използвайте леко парфюмиран омекотител, когато перете спалното бельо. Извадете чаршафите веднага след като цикълът на пране завърши – колкото по-дълго стоят в пералнята, толкова по-неприятно ще започнат да миришат.

Сушенето

Ако искате да задържите максимално дълго уханието на препаратите, добре е да сушите чаршафите бавно, на въздух и при не много висока температура. И не ги оставяйте твърде дълго на простора, след като вече са напълно сухи.

Ако използвате сушилня, настройте я на по-хладна програма. Сушилните често „изгарят“ ароматните вещества. Може да опитате да придадете аромат и като капнете няколко капки етерично масло върху чиста влажна кърпа и я сложите в сушилнята през последните 10 мин от цикъла.

Прибирането в гардероба

Когато прибирате изпраното спално бельо в гардероба, уверете се, че е напълно сухо. Влагата е враг на тъканите и ако не внимавате, само след няколко дни ще усетите неприятна миризма на плесен.

Много домакини имат навика да напъхват чаршафите в тесни чекмеджета, но това не е най-доброто решение. В тясното, затворено пространство няма достатъчно място за циркулация на въздуха, влагата се задържа лесно и се създава неприятна миризма. По-добре е да намерите място за чаршафите в гардероба с дрехи, който така или иначе отваряте често. Така въздухът ще се движи и ще прогонва влагата. Разбира се, всеки друг вариант за справяне с влагата също ще свърши добра работа.

И още нещо: дори и да сте маниаци на тема перфектно сгъване и подреждане, в този случай приемете една малко по-различна идея. Не сгъвайте спалното бельо твърде стегнато, за да остане пространство за проветряване между пластовете плат.

Допълнителни начини за ароматизиране

Ако искате да усещате приятен аромат наистина дълго време, може да ароматизирате самия гардероб, като увиете парче сапун в плат и го пъхнете между пластовете чаршафи. Може да ароматизирате чаршафите и след като ги постелите, както и да опреснявате уханието, докато ги използвате. За целта може да използвате ароматизиращ спрей за тъкани, с който да ги пръскате. Може да си направите и домашен спрей, като смесите 30 капки етерично масло по избор със 75 мл водка и 375 мл дестилирана вода.