Ако искате да запазите спомена за летните дни и да се насладите на вкуса на любимия сезон за по-дълго, има лесен начин да направите това чрез консервиране на любимите храни. Хапвайте прекрасните продукти така, както са го правили нашите родители, баби и дядовци.

Ще ви предложим няколко идеи, които можете да използвате както за приготвяне на ястия, така и за предястие, разядка, мезе или като добавка към печен хляб. Ето ги и тях:

Бърза туршия

Необходими продукти:

  • карфиол;
  • моркови;
  • червени чушки;
  • скилидки чесън (обелени);
  • стръкове целина;
  • корнишони;
  • 200 мл ябълков оцет;
  • 4 с. л. сол;
  • 8 с. л. захар;
  • 4 аспирина (натрошени);
  • 8 с. л. олио;
  • сол;
  • захар;
  • 3-литрови буркани (или туби от минерална вода).

Нарежете всички продукти на едро, добавете оцета, солта, захарта, аспирините и олиото. Разбъркайте добре така, че сместа да покрие зеленчуците. Сложете в буркан (или туба). Всеки ден обръщайте с капачката надолу вашата туршия, а след това я връщайте в изходна позиция.

Цветна лесна туршия

Ще ви трябват:

  • 4 моркова;
  • 3 червени чушки;
  • 1 тиквичка;
  • 150 г зелен фасул;
  • 1 глава лук;
  • 3 скилидки чесън (обелени);
  • 250 мл оцет;
  • 4 с. л. сол;
  • 2 буркана.

В тенджера загрейте вода, докато кипне. Добавете зеленчуците и бланширайте за няколко минути, като целта е те съвсем леко да омекнат, като обаче същевременно запазят хрупкавостта си. В измити, чисти буркани изсипете още врелите зеленчуци и допълнете с вода. Прибавете сместа от солта и оцета, разпределена поравно между двата буркана.

Консервирани домати за готвене

Необходими продукти:

  • домати;
  • сол;
  • буркани (или шишета).

Купете си количество домати, в зависимост от това, колко буркана искате да приготвите. Измийте доматите добре, а след това ги смелете на блендер или ги прекарайте през машинка за месо. Напълнете бурканите (или шишетата) с домати, и добавете по една чаена лъжичка сол на всеки. Затворете плътно и наредете в тенджерата бурканите, нека водата покрие капачките няколко сантиметра. Щом водата заври, необходими са само 5 минути, за да станат готови. Не ги махайте веднага от водата, нека останат в нея 15-20 минути. Извадете ги и след като изстинат, проверете дали са добре затворени – ако са – капачката в средата трябва да е хлътнала. Съхранявайте на тъмно и проветриво място.

Печена капия

Ще ви трябват:

  • 3 кг червени чушки;
  • олио;
  • 6 литра вода;
  • 2 литра винен оцет;
  • 1 с. л. сол;
  • 1 с. л захар;
  • 3 с. л. черен пипер на зърна.

Измийте и почистете чушките. Наредете ги в тава, която е намазнена. Изпечете ги – по около 25-30 минути от всяка страна. Измийте бурканите много добре. Подгответе смес от водата, оцета, солта и захарта, както и черния пипер. Сложете чушките в бурканите и допълнете със сместа. Не запълвайте изцяло буркана. Оставете 5-6 см. свободни. Затворете плътно и варете за 5 минути. Наредете и обърнете с капачките надолу.