Когато ни се хапва нещо вкусно за нула време, сме склонни да посягаме към полуфабрикатите. Грешка! Вместо да се поддаваме на тези маркетингови трикове за бързо приготвяне на храна, за същото време можем да си приготвим нещо далеч по-здравословно. Какво е то? Става въпрос за гювечето! Ще ви предложим няколко вкусни вариации, които няма да отнемат от ценното ви време и не изискват грандиозни умения в кухнята. Ето ги и нашите предложения:

Бързо гювече с колбас

Ще ви трябват:

  • 100 г домати;
  • 100 г сирене;
  • 100 г шунка;
  • 1-2 бр чушка;
  • 200 г луканка (или друг колбас);
  • 2 бр яйца.

Най-отдолу на гювечето нареждате доматите, след тях – останалите продукти. По желание можете да добавите малко масло или зехтин. Ако не  - имайте предвид, че колбасите ще пуснат малко мазнина. Завършете с настърган кашкавал. Печете в микровълнова фурна за 6-7 минути.

Гювече с пилешко

Необходими са ви:

  • 400 г пилешко месо;
  • 4 бр чушки;
  • 2 глави лук;
  • 1 скилидка чесън;
  • 150 г кашкавал;
  • сол;
  • 5 с.л. зехтин.

Нарежете пилешкото на жулиени. Загрейте мазнината, но не прекалено – и сложете нарязания лук и чесън. Задушете ги, като изсипете много малко вода. Овкусете със сол и пипер. Разпределете месото, лука и чесъна в гювечета, като най-отгоре сложите нарязани на лентички чушки и настърган кашкавал. Печете на предварително загрята фурна около 20-тина минути.

Вегетарианско гювече

Ще са ви необходими:

  • 250 г сирене;
  • 200 г кашкавал;
  • 2 бр яйца;
  • 2 бр домати;
  • 2 бр чушки;
  • 1 глава лук;
  • магданоз;
  • олио.

На дъното на гювечетата сложете малко мазнина. След това нарязан лук и щипка магданоз. Продължете с реденето на домат, сирене. Сложете в силно загрята фурна и печете около 20 минути. След това добавете яйцето и запечете. След като стане готово, рендосайте кашкавал.

Гювече с патладжан

Нужни продукти:

  • 500 г патладжани;
  • 250 г сирене фета;
  • 50 мл зехтин;
  • 2 бр чушки;
  • 1 глава лук;
  • 2 скилидки чесън;
  • 3 яйца;
  • сол;
  • магданоз;
  • черен пипер;
  • червен пипер.

Посолете патладжана и след като пусне сока си, го изпечете. Нарежете го на ситно и го размесете със сиренето. В тиган задушете лука, чесъна и чушките. Смесете задушените зеленчуци и патладжана. Сложете в гювече и печете. След като стане готово (след около 15 минути), добавете щипка магданоз и чукнете едно яйце. Върнете отново във фурната, докато яйцето стане готово.

Картофено гювече

Ще ви трябват:

  • 700 г картофи;
  • 100 г сирене;
  • 100 г кашкавал;
  • 100 мл сметана за готвене;
  • 150 г пуешка шунка;
  • 4 яйца;
  • сол;
  • черен пипер;
  • чубрица.

Предварително сварете картофите. След като станат готови, нарежете си на ситно. Към тях добавете нарязаната шунка, натрошеното сирене и сметаната. Овкусете с подправките и сложете да се пече на загрята фурна. След като станат готови – извадете за кратко, сложете яйцето най-отгоре и печете отново. Сервирайте с настърган кашкавал. Да ви е сладко!