За дома

Хитър трик за замразяване на хляб от Ина Гартън

Как да запазите хляба за по-дълго

22.09.2022г. / 05 43ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хлябът е едно от най-важните ястия в кухните на повечето народи по света. Той има особено значение в културата на хората още от древността. Днес има толкова много видове хляб, че ако сте почитатели на насъщния, вероятно в дома ви има поне по няколко вида хляб. 

Как да съхранявате прасковите така, че да не се развалят

Пухкав, с хрупкава коричка, черен или бял – хлябът, за съжаление, лесно се разваля, мухлясва, лепне или изсъхва. Грехота е да се хвърля хляб. Затова някои хора предпочитат да го замразяват

Замразяването на хляб обаче не е най-приятното нещо. След като се размрази обикновено хлябът става мокър, глетав, лепнещ и губи текстурата си. И все пак замразяването е най-добрият начин да запазите хляба си вместо да го хвърляте. Винаги можете да го претворите в нещо друго или да го вложите в някое ястие по оригинален начин, след като го размразите. 

Кулинарното гуру Ина Гартън има страхотен трик за замразяване на хляб, който можете да използвате. Както знаем, замразяването на нарязан на филии хляб не е най-добрият похват. Филиите се намачкват, губят формата си след размразяване, слепват се и остават влажни. Ако замразите цял хляб пък, той се размразява много трудно, на места остава твърд или слепнат. 

Какво прави замразените храни толкова вредни?

Затова Ина Гартън предлага да замразявате цял, а не предварително нарязан хляб, но като го нарежете на едри късове. По този начин правите компилация от двата метода за замразяване, като използвате златната среда. 

Свързани статии

След като нарежете хляба на едри късове или дебели филии, увийте всяка от тях в найлоново фолио и ги сложете във фризера. След размразяване този хляб е подходящ за попиване на излишния сос от различни ястия, яхнии, паста. 

Ина Гартън, цитирана от katiecouric.com, съветва да мислите няколко хода напред, когато замразявате и размразявате хляб. Ако имате намерение да използвате замразения хляб за някое ястие, извадете го от камерата или фризера вечерта, оставете го в хладилника за през нощта да се отпусне и го извадете около час преди да го използвате за дадена рецепта. 

Храни, които може да замразите във фризера

Ако нямате никакво време за чакане хлябът да се размрази, сложете го в загрята на 160-170 градуса фурна. Поставете го в плитка тава и го разпръснете, за да може топлината да го обгърне равномерно. Изчакайте около 15 минути и го извадете от фурната.  

Коментирай