За дома

Как да обзаведем най-разкошната спалня

Това се постига със старателно обмисляне на всеки един детайл в интериора

17.10.2022г. / 06 32ч.
Мария Дуковска
Снимка: Мебели Виденов.

Снимка: Мебели Виденов.

Спалнята е най-интимното кътче в нашия дом. Мястото, в което се чувстваме себе си и в което намираме уединение, уют, топлина. Обзавеждането на спалнята е и едно от големите предизвикателства, когато купуваме нов дом или правим ремонт, защото тя трябва да съчетава практичност, комфорт и усещането за невероятен уют. Това се постига със старателно обмисляне на всеки един детайл в интериора и не бива да се подценява нито една мебел в стаята. Откъде да започнем в изпълнението на мисия „разкошна спалня“? Ето няколко препоръки от специалисти в обзавеждането.

Включете любимия си цвят внимателно

Ако имате предпочитан цвят, който желаете да включите в интериора, направете го без колебание. Той ще ви зарежда с приятна енергия и ще радва очите ви. Но избегнете грешката този цвят да е преобладаващ и да завземе цялата стая. Комбинирайте го с други подходящи цветове или нюанси така, че да бъде акцент от интериора, а не дефект.

Добавете мебели в интериора

Спалното помещение не се състои само от легло и гардероб. Да, те безспорно са най-важните компоненти в тази стая, но останалите мебели също не са за подценяване. Скрин с тоалетка, нощни шкафчета, пейка за дрехи и за сядане (ако разполагате с повече място), малка библиотека с книги за вечерно четене, деликатно бюро за работа или пък занимания с някакво хоби също е чудесна идея.

Едни от най-практичните мебели, които същевременно са и красив детайл в стаята са скрин, тоалетка и табуретки. Ако винаги сте мечтали за свой будоар в спалнята, осъществете мечтата си. Не е задължително тоалетката да заема много място, може да уплътните някой от празните ъгли в стаята с малък скрин и малка табуретка или стол. Важното е да имате своето кътче в тази стая, в което сутрин да се подготвите за новия ден с желание и с обич към себе си.

Консултантите на „Мебели Виденов“ са на ваше разположение, за да ви насочат към най-подходящия избор на мебели и аксесоари за спалнята.

Арт пано на стената

Независимо дали ще изберете да е ваш портрет или на ваш близък, дали ще е артистично пано с много ярки цветове, картината е задължителен елемент от вашата спалня. Този акцент в стаята ще ви зареди с доза вдъхновение и ще ви помогне да се усамотите във вашите покои, насаме със себе си, изкуството и красотата.

Ярък тапет

Няма съмнение, че красивите тапети могат да превърнат всяко пространство в забележително. Ако искате да сте смели и да заложите на ярък акцент, изберете тапет за стената зад леглото ви, който да е дързък и артистичен. Ако го направите, това ще промени стила на цялото помещение. А когато ви омръзне тази стена, винаги може да я смените с друг тапет или пък да го боядисате.

Внимателно изберете спалното бельо

Тъй като спалнята е стаята в дома ни, в която влизат най-малко хора, това понякога ни прави малко лениви откъм обзавеждането и мисъл към всеки детайл. В това число често попада и спалното бельо, за което си мислим, че щом не се вижда от гостите ни, не е толкова важно. Но това е една от големите грешки в обзавеждането на спалнята, смятат повечето интериорни дизайнери. Усещането, че не спим в качествени и красиви чаршафи неминуемо се отразява на качеството на съня и на нашата почивка. В спалнята си ние трябва да се чувстваме сигурни, защитени и в хармония със себе си. А това няма как да се постигне, ако подценяваме вида на спалното бельо.

Напротив, наред с избора на легло, матрак, гардероб и скрин, така важен е подборът и на спалното бельо. Инвестирайте в покупката на поне два стилни и качествени комплекта и не ги пазете за някога там, в бъдещето, а им се наслаждавайте днес и сега!

В „Мебели Виденов“ ще намерите разнообразие от модели спално бельо, които ще ви изненадат с красив дизайн и високо качество.

Стена-легло

Ако сте харесали модел спалня с тапицерия, тогава не е необходимо да мислите за друг ярък акцент в интериора. Тапицираните спални създават ефекта "стена върху стената", което е достатъчно интересен акцент. 

Декорацията е важна

Красиво шалте покрива леглото, а отгоре са пръснати нежно няколко малки декоративни възглавнички... Това не е сцена от романтичен филм по телевизията, това е вашата спалня. Ако тези детайли са красиви във вашите очи, осъществете ги без угризение и без да мислите дали е клише. Ако харесвате подобен тип декорация, използвайте я в стаята, за да придобие визията, за която мечтаете. Един съвет: не прекалявайте с броя възглавници, защото претрупаното легло натоварва погледа и създава усещане за тежест. Изберете 2-3 деликатни възглавнички, които вечер можете да подреждате на пейката до леглото или пък на най-близкия стол.

Акцентирайте върху осветлението

Свързани статии

Освен основния полилей в центъра на стаята, хубаво е да допълните с деликатно осветление и в другите части на спалнята. Например – красиви лампи на нощните шкафчета или пък нежни аплици на стената, разположени от двете страни на леглото. Освен че са елегантно допълнение към интериора на стаята, тези лампи са и много практични за моментите, в които ви се доспи, а ви домързява да станете да изгасите основната лампа. Само се протягате и гасите нощната лампа, за да се отдадете на почивка и пълноценен сън.

Добавете смели пердета

Ако държите светлината да не навлиза в спалнята ви, за да можете да си почивате пълноценно, сложете си плътни пердета или завеси. А за да допълните визията на стаята с още повече стил и драматичност, изберете цвят на завесите, който да контрастира с другата част от стаята. Така спалнята ви ще придобие характер и неповторимост.

Грешки в обзавеждането на спалнята, за които интериорните специалисти предупреждават:

  • Избор на скучно шалте за спалнята, което не придава нужния характер на стаята и не изразява вашата личност. Не мислете кое би се харесало и как би стояло, а се водете от вашия личен вкус и желание за интериор.
  • Наличието на само една лампа в стаята. Според повечето интериорни дизайнери е необходимо да има няколко вида осветление в стаята.
  • Твърде много свободно пространство. Според интериорните дизайнери в спалнята не е необходимо да има много въздух, а най-голямата грешка е да не се уплътни добре свободното място.

Снимки: Мебели Виденов.