За дома

8 съвета как да изберем спално бельо

Красивите чаршафи са един от най-важните елементи в спалнята

22.07.2022г. / 16 34ч.
Мария Дуковска
Снимка: "Мебели Виденов".

Снимка: "Мебели Виденов".

Ако кухнята е сърцето на един дом, то спалнята е душата. Затова не е случайно, че когато обзавеждаме тази специална стая, винаги мислим по-различно, отколкото за другите помещения. Спалнята е нашето най-интимно местенце в дома, в което е важно да има перфектно съчетание на стил, удобство, уют и спокойствие. За да превърнем спалнята в истински оазис, място, в което намираме така желаното спокойствие след дълъг и изморителен ден, трябва да внимаваме за всеки един детайл в стаята, с особен акцент върху леглото и спалното бельо. Чаршафите, които избираме за спалнята си, не бива да се подценяват като значение, защото неудобните и некачествени материи могат много лесно да развалят усещането ни в стаята за отдих.

Ако ви предстои избор на спално бельо, ще се радваме да ви запознаем с няколко полезни препоръки на какво да обърнете внимание при подбора на аксесоари.

Вдъхновете се, но не забравяйте плана си

Когато ни предстои покупка на аксесоари за дома много често се случва да се вдъхновим и впечатлим от красиви и стилни вещи, които обаче трудно се вписват в цялостния дизайн на стаята. Ето защо вдъхновението е ценен мотиватор и подсилва въображението ни, но не бива да забравяме и за плана си за дизайн.

При избора на ново спално бельо за леглото или прилежащи аксесоари е важно да се съобразим с интериора на помещението. Колкото и да ни хареса даден модел чаршафи, добре е да не се поддаваме на импулса и да купуваме веднага, а да преценим кой вариант ще е най-подходящ за стаята. Импулсивните покупки много често пораждат на по-късен етап съжаление и разочарование, когато вече се приберем вкъщи и разгледаме на спокойствие избраните артикули. Затова нашият съвет е преди да отидете на пазар, да си направите план какви цветове и материи ще търсите, за да ограничите риска да се приберете с не толкова оптимална покупка.

За предпочитане е да имате подръка схема с цветовете, в които е обзаведена спалнята ви, за да можете спокойно да разглеждате и сравнявате комбинациите.

Комплектите са най-практичният избор

Когато купуваме спално бельо един от най-практичните начини безспорно е комплектът от няколко части: калъфи за възглавници, долен чаршаф и плик за одеяло. Има различни варианти спрямо вашите нужди и предпочитания. В „Мебели Виденов“ ще откриете разнообразие от красиви и стилни модели спално бельо, от които можете да изберете най-подходящите за вашия дом.

Един цвят или шарки?

В зависимост от вашия вкус изборът на спални аксесоари ще е различен. Ако търсите по-елегантно и изчистено спално бельо, подходящи са моделите в един или два основни цвята. Подобни варианти са семпли и идеални за стая с по-ярък интериор. Спирайки се на по-опростен дизайн на спалното бельо, ще избегнете риска от претрупване на акценти и детайли в стаята, които в някакъв момент може силно да подразнят сетивата ви.

Едноцветните чаршафи имат и успокояващ дзен ефект, който не е за пренебрегване.

Ако търсите ефект на свързаност между интериора и спалното бельо, изберете модел, в който да има поне един цвят от дизайна на стаята – стени, под, пердета, мебели. Така ще се получи приятна препратка от леглото към стаята, но без да е твърде натрапчиво и видимо.

Ако интериорът на стаята е семпъл и искате да добавите интересен акцент, най-лесно е да го направите с шалте покривка върху спалнята и спалното бельо. Цветя, геометрични фигури, мандали, пера, разнообразни шарки – изборът е безкраен и зависи единствено от вашия личен вкус и усещане.

Избирайте качествени материи

Изборът на качествено бельо за спалнята допълва облика на стаята. Цветовете, дизайнът, шарките, които сте избрали, са важни, но не по-малко значими са материите, на които ще се спрете. Усещането да потънете в нежни и ефирни чаршафи е несравнимо удоволствие, за което всеки мечтае, когато се прибира у дома. Заслужавате това усещане и за да го получите, не подценявайте важността на материите в спалнята.

Ако помещението не е много светло, добър вариант е да изберете чаршафи с повече блясък, така че да създадете една по-блестяща, луксозна атмосфера. Памучните и по-матовите материи са подходящи за светли помещения.

Памукът е мек и дишащ материал, който задържа топлина през зимата и хладина през лятото. Памукът в комбинация с полиестер пък ви гарантира винаги гладки чаршафи, без да се налага да гладите.

Ленените чаршафи са добър вариант през лятото, тъй като имат естествен охлаждащ ефект и абсорбират топлината, която излъчваме.

Еклектика или „да си отива“

Свързани статии

Много хора търсят комбинации, в които чаршафите задължително да си пасват с останалата част на стаята и това е логично. При такъв подход няма излишни елементи, които да дразнят очите, обстановката е изключително приятна и хармонична, защото всичко в нея „си отива“.

Но ако търсите по-интересен подход и нещо кардинално различно, винаги можете да се обърнете към еклектиката и да разчупите рамката, като изберете спално бельо, което не е в унисон с дизайна на стаята. Това не значи, че нямате вкус или не можете да съчетавате материи и цветове, а че искате да опитате по-различен подход, който да направи стаята уникална, само ваша. Това е най-лесно да се случи с избора на по-интересни чаршафи, защото в момента, в който тази комбинация ви дотегне, просто сменяте бельото и стаята ви се преобразява!

Акцентите са важни

Когато говорим за акценти в спалнята, не е задължително това да е куп възглавнички, които да трябва да местите всеки ден, за да си легнете. Но наличието на една-две декоративни възглавнички ще допринесе за приятна атмосфера и завършен облик на стаята. Цветна гарафа за вода на нощното шкафче, стилна нощна лампа в контрастиращ цвят, елегантен полилей, пухкаво килимче на пода или шалте покривало на леглото са онези елементи от обзавеждането на спалнята, които създават нейния уникален вид.

В сайта на „Мебели Виденов“ можете да разгледате техните предложения за спално бельо и декорация.

Купувайте правилния размер

При покупка на спално бельо не забравяйте да измерите правилно размера на леглото. Една от най-досадните грешки в такива случаи е да купим по-малки чаршафи и да се налага да сменяме поръчката.

Грижете се за чаршафите си

 Независимо на какъв модел се спрете, не забравяйте да се грижите правилно за своето бельо. Спазвайте указанията на производителя, които са изписани на етикета.

Снимки: "Мебели Виденов".

Коментирай