За дома

Как да намалим домашната прах

Перете редовно спалното бельо

17.10.2022г. / 12 41ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Със смяната на сезоните и настъпването на есента, започваме да прекарваме все повече време в затворени пространства. Пандемията от COVID-19 наложи нови правила на работа и вече за никого не е учудващо, ако офисът ни се намира в хола или кухнята. А ако се налага и децата да са с нас – е, тогава забавлението е пълно.

Работейки, няма как да не обърнем внимание на тънкия слой прах, който покрива мебелите, масите, етажерките. Със сигурност всяка домакиня би искала да се отърве веднъж завинаги от фините прашинки, които хвърчат във въздуха. Ако съжителстваме с хора с алергии – тази задача се превръща не просто в досадно задължение, а в част от ежедневието ни.

Какво можем да направим, за да ограничим поне малко появата на домашната прах? Предлагаме ви няколко изпитани метода, за да подобрите качеството си на живот у дома. Ето кои са те:

Чистете поред

Замисляли ли сте се за реда, по който почиствате вкъщи? Това може да се окаже от голямо значение когато се опитваме да намалим прахта у дома. Например – ако чистите с прахосмукачка пода в хола, а след това продължите да забърсвате осветлението или лавиците – има опасност прахта да попадне на пода и така чистенето му да е било напразно. Когато чистите у дома, винаги започвайте от горе-надолу. Нека прахосмукачката и избърсването на прахта останат на последно място. Това е ценен съвет, особено ако целите да намалите образуването на досадните прашинки.

Опитайте се да почиствате ежедневно

Когато говорим за почистването на прах – най-доброто, което можете да направите е да предотвратите появяването му. Опитайте се да си създадете ежедневна рутина на почистване – така ще се предпазите от натрупването на прекалено много прах.

Перете спалното бельо поне веднъж седмично

Докато спим, тялото отделя ненужни мъртви клетки, излишна мазнина и течности – това означава, че завивките в които прекарваме голяма част от времето си вероятно не са толкова чисти, колкото си мислим. Материите поемат огромно количество прах – ето защо, ако се опитвате да се отървете от нея, уверете се, че сменяте чаршафите и калъфките поне веднъж седмично.

Почиствайте повърхностите

Свързани статии

Може би най-добрият начин за премахването на домашната прах си остава почистването му. За препоръчване е да използвате микрофибърни кърпи, тъй като материята им е предназначена да улавя много фини частички прах. Освен това се уверете, че редовно почиствате местата, където може да се задържи много прах – завеси, килими, пътеки, ъгли на стаите, горната част на гардероби, шкафове и др.

Вземете си пречиствател за въздух

Доказано е, че въздухът, който дишаме у дома е 5 пъти по-замърсен от този, който е на открито. Отделете необходимата сума пари и си вземете качествен пречиствател за въздух, който за предпочитане е снабден с HEPA филтър – той е специално проектиран, за да улавя много фини частици – прах, полени, косми от домашни любимци. Можете дори да си закупите и прахосмукачка с такъв филтър. Разбира се, на практика е почти невъзможно да елиминирате напълно прахта от дома си, но винаги можете да се постараете и да се опитате да го премахнете, доколкото е възможно.

Коментирай