Спазването на коледните пости може да има много здравословен ефект върху нашия организъм. Освен да пречистим тялото, те имат за цел да ни помогнат и да освободим душата си. Това е един своеобразен детокс, който може да окаже ползотворно влияние на всички. И така, за да ви улесним в това ваше начинание, в следващите редове ви предлагаме 3 идеи за постни вечери.

Ето ги и тях:

Ризото с гъби по италиански

Необходими продукти:

  • 300 г ориз арборио (или друг подходящ за ризото);
  • 4-5 с. л. зехтин;
  • 500 г гъби;
  • 1 глава лук;
  • 2 кубчета гъбен бульон;
  • 90 г веган пармезан;
  • сол;
  • черен пипер.

За да започнете приготвянето на ризотото, първо нарежете на много ситно лука. След това го изсипете в сгорещен тиган, в който сте сложили супена лъжица зехтин. Запържете го докато придобие приятен златист загар. Почистете и нарежете гъбите и ги добавете към запържения лук. Ако желаете, за да спрете пърженето, добавете супена лъжица вода. Оставете да се задуши за няколко минути, а след това добавете и ориза. Не забравяйте да го разбърквате периодично. Ще познаете, че е готов, когато стане прозрачен. В 1 л вряла вода разтворете 2 кубчета гъбен бульон и го изсипете при ориза. Можете да редуцирате температурата и да оставите да къкри. След около 25 минути оризът би трябвало да е поел течността от бульона. Когато е готов, снемете го от котлона и овкусете със сол и черен пипер. При сервирането добавяйте малко зехтин и настържете веган пармезан отгоре.

Запеканка с карфиол

Ще ви трябват:

  • 500 г картофи;
  • 800 г почистен карфиол;
  • 3 яйца;
  • 3 с. л. зехтин;
  • Сол;
  • Черен пипер;
  • 1 връзка магданоз;
  • 3-4 с. л. галета;
  • 120 г кашкавал (или 120 г сирене);
  • Скилидка чесън.

Сварете картофите и карфиола, а за да стане това по-бързо, нарежете картофите на големи кубчета, а розичките на карфиола можете да разполовите. Можете да ги варите заедно. След като са готови, намачкайте ги до получаване на нещо като тесто. Опитайте се да няма прекалено едри бучки. След това добавете яйцата и овкусете със сол и черен пипер. Сложете и ситно нарязания магданоз и чесъна. Мерките са ориентировъчни – по желание можете да слагате повече или по-малко. Картофите поемат доста мазнина, така че ако не обичате ястията да са „сухи“, добавете повече зехтин. Тук е мястото да добавите и настъргания кашкавал или сирене. Ако пък желаете, можете да сложите и двете. В кръгла тавичка сложете хартия за печене, изсипете сместа и намачкайте. Печете на загрята на 190 градуса фурна за около 30 минути. Ще се получи нещо, което наподобява огретен. Можете да гарнирате с пресни или задушени зеленчуци.

Постен булгур с чушки и домати

Ще са ви необходими:

  • 270 г булгур;
  • 1 червена чушка;
  • 1 домат;
  • 1 скилидка чесън;
  • 2 кубчета зеленчуков бульон;
  • ½ глава лук;
  • ¼ ч. ч. зехтин;
  • ½ връзка магданоз;
  • Сол;
  • Черен пипер.

Сварявате булгура за около 10-ина минути. В тиган слагате 1-2 с. л. зехтин, а след това добавяте нарязаните лук и чесън. След като придобият лек загар, сложете и домата и чушката. Овкусете със сол и черен пипер. В половин литър вряща вода сложете кубчетата бульон. Към него добавете булгура, домата, чушката, лука и чесъна. Оставете всичко да ври няколко минути. Изключете котлона и оставете булгурът да поеме течността. Гарнирайте със ситно нарязан магданоз.