За дома

2 идеи за постна вечеря

Хапнете вкусно, спазвайки пости

07.12.2022г. / 09 38ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Спазването на коледните пости може да има много здравословен ефект върху нашия организъм. Освен да пречистим тялото, те имат за цел да ни помогнат и да освободим душата си. Това е един своеобразен детокс, който може да окаже ползотворно влияние на всички. И така, за да ви улесним в това ваше начинание, в следващите редове ви предлагаме 2 идеи за постни вечери.

Ето ги и тях:

Ризото с гъби по италиански

Необходими продукти:

  • 300 г ориз арборио (или друг подходящ за ризото);
  • 4-5 с. л. зехтин;
  • 500 г гъби;
  • 1 глава лук;
  • 2 кубчета гъбен бульон;
  • 90 г веган пармезан;
  • сол;
  • черен пипер.

За да започнете приготвянето на ризотото, първо нарежете на много ситно лука. След това го изсипете в сгорещен тиган, в който сте сложили супена лъжица зехтин. Запържете го докато придобие приятен златист загар. Почистете и нарежете гъбите и ги добавете към запържения лук. Ако желаете, за да спрете пърженето, добавете супена лъжица вода. Оставете да се задуши за няколко минути, а след това добавете и ориза. Не забравяйте да го разбърквате периодично. Ще познаете, че е готов, когато стане прозрачен. В 1 л вряла вода разтворете 2 кубчета гъбен бульон и го изсипете при ориза. Можете да редуцирате температурата и да оставите да къкри. След около 25 минути оризът би трябвало да е поел течността от бульона. Когато е готов, снемете го от котлона и овкусете със сол и черен пипер. При сервирането добавяйте малко зехтин и настържете веган пармезан отгоре.

Постен булгур с чушки и домати

Ще са ви необходими:

  • 270 г булгур;
  • 1 червена чушка;
  • 1 домат;
  • 1 скилидка чесън;
  • 2 кубчета зеленчуков бульон;
  • ½ глава лук;
  • ¼ ч. ч. зехтин;
  • ½ връзка магданоз;
  • Сол;
  • Черен пипер.

Сварявате булгура за около 10-ина минути. В тиган слагате 1-2 с. л. зехтин, а след това добавяте нарязаните лук и чесън. След като придобият лек загар, сложете и домата и чушката. Овкусете със сол и черен пипер. В половин литър вряща вода сложете кубчетата бульон. Към него добавете булгура, домата, чушката, лука и чесъна. Оставете всичко да ври няколко минути. Изключете котлона и оставете булгурът да поеме течността. Гарнирайте със ситно нарязан магданоз.

Коментирай
Свободно време