За дома

Как да се предпазите от бактерии и гъбички в банята

Не използвайте една и съща гъба за тяло прекалено дълго

04.01.2023г. / 13 18ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Мокрото помещение във всеки дом е едно от местата, където не би трябвало да има компромис с хигиената. Но колкото и добри домакини да сме, понякога в банята могат да се натрупат упорити замърсявания, които остават скрити от погледа. Те от своя страна могат да причинят натрупването на бактерии и гъбички, които могат да повлияят негативно на нашето здраве. Ето защо, за да предпазим себе си и семейството си от зарази, е необходимо да направим повече.

Ако и вие сте на същото мнение, в следващите редове ви предлагаме няколко малки хитринки как да се предпазите от бактерии и гъбички в банята. Ето ги и тях:

Дръжте четката за зъби далеч от тоалетната

Опитайте се да държите четката за зъби на разстояние от поне 120 см от тоалетната чиния. Също така имайте предвид, че когато миете ръцете си, пръски от мръсна вода и сапун също могат да попаднат върху четката. Добра идея е, ако я поставите на държач или пък я съхранявате в шкафа на банята. Не забравяйте преди всяко пускане на водата да сложите капака на тоалетната чиния – така ще се предпазите от освобождаване на фекални вещества и тоалетна вода във въздуха.

Мийте ръцете си по-продължително

Има едно много просто правило, което гласи: „Ако не можете да кажете азбуката, докато си миете ръцете, значи не го правите достатъчно дълго“. Следващия път, когато посещавате банята, припомнете си тази проста максима. Можете дори да научите децата си да го правят. Ето ви идея как да направите миенето на ръце забавно. Не забравяйте да започнете първо с намокрянето на ръцете, след това с нанасянето на сапуна. Направете пяна и търкайте дланите, горната страна на ръцете, между пръстите за около 20 секунди. Изплакнете и сте готови.

Внимавайте с използването на препарати

Свързани статии

Някои химикали в почистващите препарати могат да причинят алергии и да обострят астматичните пристъпи. Обърнете внимание на това кой продукт за какво се използва. Също така можете да потърсите и по-леки, биоформули, с които можете да поддържате хигиената у дома, без да рискувате вашето здраве и това на семейството ви. Бъдете внимателни и ако имате домашен любимец или малко дете. Важно е да се отбележи, че повърхностното почистване и отстраняване на мръсотия и частици не е същото като дезинфекцията им, която всъщност отстранява вируси и бактерии.

Не използвайте гъбата за тяло прекалено дълго

Напоследък измиването с гъба стана част от вечерната душ рутина. За съжаление обаче, гъбите имат способността да задържат микроби и гъбички. Затова, препоръчва се смяната им на всеки три седмици. Уверете се, че ги дезинфекцирате ежеседмично в разтвор от вода и белина. Ако използвате гъба от изкуствена материя, подменяйте я на всеки два месеца. Избягвайте съхраняването ѝ под душа – влажната среда насърчава развитието на бактерии.

Не пренебрегвайте запушената душ слушалка

Запушването ѝ може да се дължи на натрупване на котлен камък, минерални отлагания и сапунена пяна. Това са все неща, в които не бихте искали да се къпете. За да поддържате хигиената на вашата душ слушалка, достатъчно е да напълните малък плик с гореща вода, оцет и сода за хляб. Увийте го около слушалката, а за да го задържите, фиксирайте със стегнат ластик. Изчакайте 20 минути и почистете с вода.

Почиствайте редовно четката си за тоалетна

Въпреки че този предмет вероятно е един от най-мръсните в дома ви, има възможност да го пропускате, когато почиствате редовно банята. За да отстраните бактериите от него, дезинфекцирайте го редовно, като за целта използвате разтвор от белина и вода. За предпочитане е да правите това на открито – например на балкона. Така ще избегнете вдишването на вредните изпарения от химическия препарат.

Коментирай
Свободно време