За дома

Топ тенденции в интериора за 2023-а година

Осигурете си достатъчно дневна светлина

07.02.2023г. / 15 01ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ремонтът на едно жилище безспорно отнема много усилия, финанси и време. Но след като грубата работа е свършена, идва моментът, в който трябва да решите как и с какво да декорирате стаите в апартамента или къщата си. Ако нямате възможност да наемете интериорен дизайнер, един бърз преглед на тенденциите за 2023-а година може да ви насочи какво е модерно към днешна дата.

Ето няколко тренда, с които ще направите дома си не само функционален, но и стилен:

Фокусирайте се върху грижата за себе си

През последните години все повече се говори за грижата за себе си като част от начина на живот на съвременния човек. За това, разбира се, може да допринесе и заобикалящата ни среда. Като тук говорим не само за мястото, където живеем, но и начина, по който оформяме и декорираме дома си.

Жилището, в което живеем, трябва да ни носи уют и в него ние трябва да успяваме да си почиваме, да възстановяваме силите си и не на последно място – то да кореспондира с нашия вътрешен мир.

Стенни часовници - как да ги декорираме

Тенденцията за т. нар. „уелнес дом“ се изразява в съчетанието на светли тонове и естествени материали. Тук грижата за „добруването“ на хората, които обитават дома е центърът, около който е подбран дизайнът. Отделете внимание на вентилацията на дома – изберете по-големи прозорци, по-високи тавани, както и добра вентилационна система, която може да подобри въздуха в жилището.

За предпочитане е трапезарията да е в неутрални тонове, тъй като те ще създадат у вас усещане за спокойствие, докато се храните. Уверете се, че домът ви е достатъчно светъл, предлагайки ви възможност за достатъчно излагане на дневна светлина. Прекалено силното изкуствено осветление може да наруши естествения ви биологичен часовник.

Растения, които намаляват влагата в дома

С усещане за ар деко

Безспорно този стил продължава да вълнува и да влияе на дизайна. За да го постигнете, мислете за разкош, разточителство, класа и стил. Но за да не преминете тънката граница на помпозността, нека всичко бъде премерено. Не ви съветваме да следвате този стил сляпо, а по-скоро да вмъкнете елементи от него в дома си, ако той ви допада. Какви могат да бъдат те?

Изберете ъглови, геометрични форми, вертикални или пък зигзагообразни линии. Плътни тапети, масивни маси и гардероби, лакирани покрития, екзотични тапицерии – всички тези елементи могат да придадат на жилището ви усещане за декадентски разкош.

Интериорни решения за малки апартаменти

Създайте си кът за работа

С наложените нови правила на работен ритъм, работата от вкъщи съвсем не е нещо толкова екзотично, както беше преди години. Все повече хора избират да сменят офиса с дома си, ето защо и последните тенденции са ориентирани към обособяването на малък кът за работа. Тук не говорим за нищо излишно – стилът е в простотата.

Изберете качествено бюро с механизъм и удобен стол. За предпочитане е работното пространство да е разположено на място с много дневна светлина.

Кръгли маси в интериора на дома

Многофункционалност

Последните тенденции в интериорния дизайн умело съчетават мултифункционалността на дома. Това ще рече, че жилището е оформено по такъв начин, че една стая може да бъде едновременно място за хранене, спорт или пък забавления. Идеята е членовете на семейството и гостите да не се чувстват изолирани един от друг, а точно обратното.

Винтидж настроение в дома - тренд за 2023-а

Завръщане към черното

Ако нямате нищо против драматичния интериор, тази тенденция е точно за вас. Смело съчетание от тъмни тонове и най-вече черно. За да внесете баланс, можете да комбинирате с бяло. Тежки завеси, плътни килими, мрамор, изискани скулптури – това са основните акценти на този тренд.

Коментирай
Свободно време