За дома

Кои цветя са най-подходящи за засаждане през пролетта?

Насладете се на цветовете и уханието на пролетните цветя

21.03.2023г. / 13 27ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Цветята създават настроение, а техният прекрасен аромат ни напомня, че лятото наближава. Можете да ги засадите както в домашната градина, така и в сандъчета на балкона.

В следващите редове ще ви предложим няколко идеи кои цветя са подходящи за засаждане през пролетта. Ето ги и тях:

Петуния

Тези прекрасни цветя ще ви изумят с разнообразието си от цветове и шарки. За предпочитане е да ги засадите първоначално в сандъчета, като най-подходящият период за това са месеците между януари и март. Не бива обаче температурата на балкона да е прекалено ниска, тъй като най-оптималната е между 15 до 22 градуса. Между май и юни трябва да разсадите вече порасналите растения в отделни съдове. За да растат вашите петунии здрави, трябва да им осигурите редовно подхранване и светлина.

Растения, които намаляват влагата в дома

Хортензия


За предпочитане е да засадите това цвете в градина в двора, тъй като то става много голямо. С правилните грижи ще можете да се наслаждавате на богатите му цветове. Разбира се, засаждането в градски условия е напълно възможно. Най-добрият период за садене е ранната пролет, когато нощните температури не са прекалено ниски и за растението няма опасност от измръзване. За да се хване добре хортензията, изберете полусенчесто място, с добре разрохкана почва. Засадете растенията на разстояния от около 50 см едно от друго. Поливайте редовно и обилно, а когато се появят прецъфтели цветове, ги отстранявайте.

5 растения за късмет и положителна енергия в дома

Лобелия


Това цвете е много подходящо за отглеждане на балкона, най-вече във висящи саксии. То ще украси това пространство и ще ви създаде прекрасна цветна атмосфера. Периодът ѝ за засаждане е доста дълъг – можете да посеете семената между началото на февруари и края на юни. За предпочитане е засяването да става в топло помещение. Семената се поставят в градинска почва, смесена с пясък. На дъното на саксията направете добър дренаж. След около две седмици би трябвало да се радвате и на първите издънки.

5 лесни за отглеждане растения, които украсяват градината

Зюмбюл

Това прекрасно ароматно цвете може би е едно от най-предпочитаните за засаждане както в градини, така и на балкона. Добре би било да го засадите съвсем рано – още през февруари. Но ако сте изпуснали този момент, можете да направите това и през март. Засадете го на слънчево място, като поставите луковицата на около 15 см дълбочина. Оптималното разстояние между луковиците трябва да е около 7 см.

Как правилно да поливаме кактуса?

Минзухар


Пролетните минзухари се засаждат през март, за предпочитане към края, когато времето е една идея по-топло. Можете да ги засадите директно в земята или в саксия. Идеалната почва за това цвете е смес от торф, хумус и пясък. Минзухарите изискват умерено поливане. За предпочитане е да ги засадите на места, които не са много ветровити, без сериозни колебания в температурата.

Как правилно да пресадите цвете в нова саксия?

Лале

Това цвете е абсолютна класика. Когато разцъфне, знаем, че пролетта вече е дошла. За да се радвате на прекрасните му цветове, най-добре е да засадите луковиците му през есента. Ако обаче сте изпуснали момента, можете да потърсите сорт, който е подходящ за засаждане и през пролетта. Лалетата трябва да се засадят на проветриво място, с частична сянка. Почвата трябва да е богата на хранителни вещества и да има способност за добър дренаж.

Коментирай