За дома

Как правилно да пресадите растение в нова саксия

5 полезни съвета

27.07.2021г. / 05 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Поддържането на растенията в добро състояние предполага пресаждането им. Не всяко растение изисква пресаждане. Някои дори се чувстват по-зле, ако ги местите в друга саксия. Но за повечето растения е добре да бъдат поставяни в нова саксия от време на време, за да се чувстват по-добре и да растат по-интензивно.

Как да пресаждате растенията си, без да ги убиете

Кои са основните стъпки, които трябва да спазите при пресаждане на растенията?

Определете дали растението ви се нуждае от пресаждане

Преди да предприемете пресаждане е важно да разберете дали растението изобщо се нуждае от местене в друга саксия. Някои растения не понасят добре пресаждането и нямат нужда от такова. Ако обаче корените на растението се подават изпод саксията през дренажните отвори, това е явен показател, че съдът му е малък.

Изберете подходяща саксия

Някои растения се нуждаят от по-широки съдове, други от по-дълбоки. Определете от какво се нуждае вашето растение, преди да изберете съда, в който ще го пресаждате. Със сигурност саксията трябва да е по-голяма от предишната. Въпросът е колко.

Растения, които няма да се „обидят“, ако ги пренебрегнете

Добавете прясна почва

В повечето случаи можете да добавите старата пръст към новата саксия. Но задължително към нея прибавете и малко прясна почва. Така ще добавите ценни хранителни вещества, от които растението се нуждае, за да укрепне кореновата му система и да се адаптира към новите условия по-бързо.

Растения, които трябва да се засаждат в близост

Свързани статии

Позиционирайте растението

Важно е да поставите растението правилно в новия му дом. Не натъпквайте корените му прекалено надолу, така че да опират в дъното на саксията. Не поставяйте растението и на твърде плитко, защото това ще му попречи да се вкорени нормално. Опитайте се да го поставите в средата на саксията, като оставите няколко сантиметра от дъното на саксията до корените му.

Полейте растението

Не забравяйте да полеете добре растението след пресаждане. След това го оставете да си „почине“ и не го поливайте 2-3 дни. Ще му е нужно време да се адаптира. През това време може и да не „пие“ вода, както обикновено, затова внимавайте да не го преполеете. Оставете го да живне, преди да започнете отново да го поливате регулярно според нуждите му.

Растения, които прочистват въздуха вкъщи

Коментирай
Свободно време