За дома

Перфектно агнешко с ориз на Великден и Гергьовден? Ето как го прави Силвена Роу

07.04.2023г. / 15 00ч.
Мария Дуковска
Перфектно агнешко с ориз на Великден и Гергьовден? Ето как го прави Силвена Роу

Макар не всичко в този свят да се върти около храната, приготвянето на празнична трапеза за любимите хора винаги е важно и вълнуващо. И когато идват големи поводи да сме заедно като Великден или Гергьовден, всяка домакиня иска да нагости близките си с впечатляващо вкусна храна. Но колко по-вкусна може да стане традиционната дроб сарма или агнешко с ориз? Има ли начин да поднесете ястие, което е хем според традицията, хем е съвременно? Прочетете до края, за да разберете.

Защо на великденската трапеза има ориз

На пролетните големи празници предците ни принасяли жертвено агне в чест на Възкресението на Исус – Божият агнец. Това обаче е сравнително нова традиция, по-старите българи приготвяли по Великден варена птица, а за агнето и печенето идвало време по Гергьовден. Но защо на празничната трапеза присъства и ориз?

Оризът е сред храните, които в българската традиция се свързват с плодородие и изобилие. Множеството зрънца, които набъбват и изпълват съдовете, са били своеобразно наричане за охолство, богатство и благополучие, от което всеки на трапезата да почерпи. Това е причината оризът да присъства и в сармите за Бъдни вечер, и в дроб сармата или пълненото агнешко за Великден, и в агнешкия гювеч за Гергьовден.

Да приготвяте сами празнично ястие с ориз означава да направите своето наричане да има изобилно от хубавото, да се множи и да пълни къщата и сърцата на любимите хора.

Но как да направите ориза наистина хубав? Как да не слепва, да се свари идеално, да попие ароматите, че и да изглежда апетитно? Какъв е майсторлъкът на пухкавия ориз, който всички обичаме?

Тук на помощ ще ни се притече шеф Силвена Роу, която има своя малка тайна.

Тайната е… в подходящия ориз

Да сложите вода и ориз и да варите до омекване изглежда съвсем просто действие. Но традиционното агнешко за Великден и Гергьовден иска много повече от това, за да стане наистина съвършено. Иска… да подбереш правилния ориз.

Майсторите в кухнята знаят, че дори да следвате всички съвети на бабите и съседите си, ястието ви няма да бъде достатъчно пухкаво, сочно и вкусно, ако не подберете правилния ориз. Ето защо шеф Силвена Роу приготвя своите празнични рецепти с ориз Екстра Крина.

Ориз Екстра Крина е с истински високо качество. Всяко зрънце в пакета е едро и бляскаво, вари се едновременно с останалите и поема от ароматите и вкусовете на другите продукти. В същото време оризът остава пухкав и снежнобял, което придава на ястието страхотен вид. Така можете да радвате не само небцето, но и очите, при това без да полагате никакви специални усилия.

С ориз Екстра Крина можете да приготвите всичките си любими семейни рецепти за пълнени чушки и сарми със сочен пълнеж например. Когато готвите пиле с ориз, всяко зрънце ще остане снежнобяло, едро и самостоятелно, за изкусителна визия и страхотно усещане по небцето. С него ще получите и перфектно мляко с ориз, в което оризът не става на буци и доставя истинска наслада.

Е, сега вече не е чудно, че точно този ориз шеф Силвена Роу избира за великденските си рецепти и го препоръчва както на напредналите, така и на начинаещите в кухнята. Ето как.

Агнешко за Великден от шеф Силвена Роу

Както можете да очаквате, агнешкото за Великден или Гергьовден на шеф Силвена Роу не е съвсем традиционно – в него има приятна щипка изненада и майсторско осъвременяване. Но е толкова изумително вкусно, че ще остави семейството и близките ви разтопени от наслада. Рецептата е за екстра празничен перде пилаф с агнешко, стафиди и кедрови ядки, в който има сочно месо, пухкав ориз, леко сладък привкус и хрупкави парченца за разкош.

Повече традиционни и авторски ястия можете да намерите в специалната страница с рецепти за Великден и Гергьовден на Крина.

 

<iframe width="600" height="449" src="https://www.youtube.com/embed/d5TDtr6U6EQ" title="Празничен перде–пилаф с агнешко, стафиди и кедрови ядки от шеф Силвена Роу" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Коментирай
Здраве и красота