За дома

Как да боядисаме яйцата отвътре с естествени бои

За шарен Великден

07.04.2023г. / 13 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Великден може би е най-цветният празник в годината. По традиция боядисваме великденски яйца в любими багри, добавяме и красиви акценти. Някои използват бои закупени от магазина, докато други предпочитат естественото боядисване на яйца, което се получава с определени храни и подправки. Вероятно сте забелязали, че някои от яйцата при обелване са се боядисали в боите, с които са били оцветени. Днес споделяме с вас една идея как да боядисате яйцата отвътре и да сътворите истинска палитра, когато приготвяте пълнени яйца или друго предястие с тях.

7 красиви начина да боядисаме яйцата за Великден

За целта ще ви трябват пресни яйца на стайна температура. Сложете ги в тенджера със студена вода. Когато водата заври, намалете котлона и засечете 8-10 минути. Разбира се, всяка домакиня си има свои правила за варене на яйцата. Тук не ни вълнува дали яйцата ще са пукнати или не, защото така или иначе ще ги обелим преди да ги боядисаме. След като са сварени, може да ги сложите под течаща студена вода, за да се охладят добре. През това време си пригответе боята от 3 естествени съставки.

За червени яйца в блендер сложете обелено и сварено цвекло с малко вода. Трябва да се получи гладък крем. Обелете вече охладените яйца и сложете в него колкото червени искате. Сложете тази комбинация в хладилник за 3-4 часа. След това яйцата трябва да са поели от цвета на цвеклото, изплакнете ги и пригответе нещо вкусно с тях.

Как да сварим яйцата за Великден?

За зелена боя смелете свеж спанак с вода и отново поставете в него обелени яйца (сложете в хладилник). За жълт цвят разтворете куркума във вода и отново поставете в нея обелени яйца. За всяка боя са необходими около 3-4 часа.

Накрая боядисаните яйца се изплакват добре, а от цвеклото и спанака може да си приготвите смути, да ги добавите към супи, ястия. Така, когато приготвите предястие с яйца, те ще са цветни и забавни.

Идея и снимка: facebook giallozafferano.it; Allacciate il grembiule di Luisa Orizio

Коментирай