За дома

Как да отглеждате каменно цвете вкъщи

Особености в отглеждането на глоксинията

08.04.2023г. / 10 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Каменното цвете, наричано още глоксиния, е едно от най-красивите стайни растения, които можете да подарите на дома си. То се отглежда и в градината, което е допълнителен бонус, ако решите да си го засадите. Цъфти в прекрасни цветове в разнообразни нюанси и форми. Много е лесно за отглеждане и заради това е предпочитано от любителите на градинарството и цветарството в домашни условия.

Запознайте се с мимулуса или клоунското цвете

Каменното цвете е родом от Бразилия. Цъфтежът му наподобява този на теменужката, но с тази разлика, че е значително по-траен. Цветовете на глоксинията могат да издържат няколко седмици в свеж вид.

Местоположение и светлина

Каменното цвете се нуждае от много обилна и ярка, пряка светлина. Можете да го поставите спокойно на южен, източен или западен перваз, който е добре огрян за дълъг период от деня.

Температура

Глоксинията е топлолюбиво растение. Тя предпочита топлината, но не и прекалената горещина, която я кара да съхне и да не цъфти обилно и свежо. Оптималната температура за каменното цвете е от порядъка на 18 до 25 градуса. Премръзването през зимата на температури под 10 градуса влияе зле на каменното цвете.

Наричайте я хоя, восъче или восъчно цвете – все е красива!

Поливане

Водата, с която трябва да поливате глоксинията, трябва да е престояла и по възможност леко хладка, не студена. Поливането е обилно през топлите месеци, като внимавате почвата да не подгизне. През зимата поливането се намалява и разрежда.

Свързани статии

Почва

Каменното цвете не е претенциозно към почвата. Вирее чудесно в обикновена градинска почва, която не изисква специално подхранване. То се налага, ако искате да удължите цъфтежа. Подходящи са минералните торове и смесите за цъфтящи растения. Подхранването се прави веднъж месечно в периода на цъфтеж.

Градинска ружа – цветната коприна

Размножаване

Каменното цвете се размножава предимно чрез семена. Могат да се посяват по всяко време на годината, стига в помещението ви да е топло. Глоксинията расте доста бързо и достига зрялост за няколко месеца, започвайки да цъфти.

Снимки: iStock

Коментирай