За дома

Съвети за подготовка на почвата през пролетта

Как да се погрижите за почвата и градината, преди да засадите растенията си напролет

07.04.2023г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Любителите на градинарството знаят колко важно е почвата да бъде подготвена преди настъпването на пролетта. Това е сезонът, в който повечето растения се посяват или засаждат, което прави подготовката на почвата особено важна.

Почвата трябва да е добре подготвена и подхранена преди да засадите нещо в нея през пролетта. Това ще помогне на растенията, цветята, зеленчуците или билките ви да растат буйни и здрави.

Билки и зеленчуци, които обожават да бъдат отглеждани вкъщи

Кои са нещата, на които е добре да обърнете внимание при подготовката на почвата през пролетта?

Подгответе инструментите си

За да оформите градината си са ви нужни инструменти. Не чакайте последния момент, а прегледайте предварително набора си от инструменти. Преценете какво ви трябва и си го набавете. Трябва да се има предвид също, че инструментите могат да пренасят различни бактерии и плесени по растенията. Това налага старателното им почистване преди употреба, ако искате растенията ви да растат здрави и буйни.

Подготовка и подхранване на почвата

Инструментите ви ще са ви нужни, за да разкопаете почвата и да я направите по-рохка, богата на кислород. Това е важна част от подготовката за засаждане на растения. Следва подхранването. През пролетта е добре почвата да се обогати с минерали и хранителни вещества, за да може растенията да растат по-бързо и качествено.

Защо градинарството е толкова полезно?

За целта обмислете добре какво възнамерявате да засадите в почвата. В зависимост от това изберете подходящите подхранващи смеси.


Свързани статии

Направете си план

Не само засаждането и подхранването на растенията е от значение за тях. Подредбата им също влияе на това как растат и се развиват. Помислете какви растения ще засаждате, за да съумеете да ги разпределите подобаващо в градината така, че да не си пречат. Според това какви растения ще засаждате можете да обогатите почвата с различни смеси в различните ѝ зони.

Съчетанието на растенията в градината е много важно. Ако не го направите подобаващо, растенията може да си пречат и обратното – правилната им подредба може да им помогне да растат по-бързо, буйно и да дават плод или цъфтеж.

5 основни грешки при поддържането на градината

Ако някои растения се нуждаят от повече светлина, помислете в кой край на градината ще получават достатъчно такава. Онези, които се нуждаят от полусянка или сянка е добре да бъдат в друга част на градината в близост или под други по-високи растения.

Снимки: iStock

Коментирай