За дома

5 основни грешки при поддържането на градината

Каква трябва да е почвата и колко е добре да се полива?

17.05.2014г. / 13 25ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Гордите притежатели на красиви градини знаят колко е трудно да се поддържа една хубава поляна със свежи цветя и насаждения. Но много хора, които имат желание да поддържат градината си всъщност правят редица грешки – скубят цветя, вместо плевели, давят нежните лалета или потъпкват тревата.

За да се справите с отглеждането на градинските насаждения и да внесете уют и красота край къщата или вилата си, вижте кои са най-често срещаните градинарски грешки и как да се справите с тях.

Грешка №1 – Засаждате градинката си на грешното място

Честа грешка е да се засаждат растения на желани места от хората, заради естетическия вид на градината, но невинаги тези места са подходящи. Ако изберете място, което не е добре дренирано предварително, в почвата ще се образуват постоянно мокри места, които ще накарат растенията и цветята ви да изгният.

Затова преди да насадите цветята си се постарайте да насложите плътен слой градински камъни в почвата, да ги покриете много добре с пръст и тор и чак след това да насадите цветята или градинските растения.

Грешка №2 – Скубете случайно цветята си, вместо плевелите

Ако сте насадили трайни насаждения, много вероятно е преди да са цъфнали да ги объркате с плевели и да ги изкорените. Друг проблем е, че напролет и плевелите цъфтят и това може допълнително да обърка нещата.

Проследяването на растението може да е трудна задача. Най-добрият начин е да маркирате насажденията си с етикети или цветна боя в някое ъгълче, за да сте сигурни, че няма да пострадат при плевенето. Друг начин (ако не искате да боядисвате или етикетирате цветята си, за да не ги нараните) е да забодете пръчици с означение.

Свързани статии

Грешка №3 – Не сте подготвили почвата достатъчно добре

Често се пропуска обогатяването на почвата, смесването й с полезни торове и минерали. Торфените смеси също са подходящи. Някои растения, особено зеленчуковите насаждения, искат добре подхранена почва, за да дадат обилен плод.

Почвата варира доста в зависимост от региона. Добре е да се осведомите какъв вид почви се намират във вашия район, за да знаете как точно да я подхраните. Ако пък тази задача ви се стори прекалено професионална и трудоемка, според някои специалисти е достатъчно да смесите почвата с равно количество компост. Така можете да сте сигурни, че растенията ви ще бъдат добре подхранени.

Грешка №4 – Преполиване

Преполиването на растенията води до загниване. От друга страна не е добре да ги оставяте дехидратирани, защото пък изсъхват. И така – къде е златната среда? Разбира се, най-доброто е да направите система за напояване, която ще има специална настройка на разпръскване и количество. Но не всеки може да си я позволи.

Вместо това можете да обърнете по-специално внимание на почвата ви. Тя е симптом за това има ли нужда от поливане или не. Ако е прекалено твърда, определено има нужда. Ако можете да вземете с шепата си малко пръст (достатъчно рохка, за да оформите топка с пръстите си), това е индикатор за идеалната почва. Ако пръстта издава мляскащи звуци при натиск – определено е прекалено полята и има риск от удавяне на насажденията ви.

Грешка №5 – Разпръсквате прекалено много семена

Много хора си мислят, че колкото повече семена посеят в земята, толкова по-добре, защото шансът да покълнат повече растения е по-голям. Не е вярно! Растенията имат нужда от различно отстояние едно от друго, за да растат нормално и прекалено гъстото разсаждане може да се окаже пагубно. Не се чудете защо не са покълнали толкова, колкото сте очаквали!

Добре е да се има предвид и видът растение, което засаждате. Ако садите големи растения с големи плодове, като тиква, диня или пъпеш, трябва да имате предвид големината им, за да оставите достатъчно място.

Някои цветя също изискват специално разстояние едно от друго, затова предварително се осведомете за специфичните изисквания на растението, което сте избрали.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
=/= ( преди 9 години )