С идването на Великден, вероятно се питате как ще успеете да хапвате вкусно, без това да навреди на формата ви. Ако не искате с лека ръка да пропилеете постигнатото с много труд във фитнеса, в следващите редове ви предлагаме няколко идеи за кето козунак. Ето ги и тях:

Кето козунак със стафиди

Необходими продукти:

  • 2 яйца;
  • 3 с. л. еритритол;
  • 70 г крема сирене;
  • 300 г извара;
  • 1 пакет бакпулвер;
  • 50 г стафиди (и още 20 г за поръсване);
  • 100 г бадемово брашно;
  • 20-30 мл ром или ликьор (по желание).


В купа смесете яйцата, подсладителя, сиренето. Разбъркайте много добре, за предпочитане с миксер. Изсипете бакпулвера в брашното, разбъркайте добре и пресейте. След това добавете към яйчената смес. Накрая прибавете и стафидите (по желание можете да ги накиснете предварително в ром или някакъв ликьор, а след това да ги отцедите). Ако желаете, можете да оформите козунака като го сплетете, ако не – просто го изсипете в леко намаслена правоъгълна форма за печене на хляб или кекс.

Кето козунак със сирене

Ще ви трябват:

  • 300 г моцарела;
  • 90 г крема сирене;
  • 2 яйца;
  • 45 г кокосово брашно;
  • 1 пакет бакпулвер;
  • 60 г еритритол;
  • 50 г черен шоколад (за поръсване).


Тази рецепта за кето козунак е базирана на основата на популярният кето моцарелен хляб. За да си го приготвите под формата на козунак, първата стъпка е да разтопите моцарелата и крема сиренето на водна баня или на микровълнова фурна. Добавете всички останали съставки, оставете да се охлади и сложете в хладилник, за да стегне. По желание можете да оформите с плетене или да изсипете във форма за печене на хляб. Печете на 190 градуса до получаване на приятен златист загар. Ако желаете, можете да поръсите с разтопен черен шоколад.

Нисковъглехидратен кето козунак

Необходими продукти:

  • 100 г кокосово брашно;
  • 100 г бадемово брашно;
  • 7 г мая (суха);
  • 125 мл сметана;
  • 3 с. л. еритритол;
  • 3 яйца;
  • 20 г масло.


Тази рецепта е доста лесна. Като за начало, затоплете сметаната и изсипете вътре маята, разбъркайте докато шупне. След това добавете към нея яйцата, разтопеното масло и еритритола. Пресейте брашната и ги добавете към яйчено-сметановата смес. Разбъркайте много добре до получаването на меко тесто. Оставете настрана за около час, за да може да втаса. Ще забележите, че няма да има огромна разлика в обема на тестото, но то със сигурност ще е по-пухкаво. След това изпечете вашия козунак. Загрейте предварително фурната на 180 градуса и печете до получаването на приятен кафеникав загар.