За дома

Сансевиера – съвети за отглеждане и буен растеж

Как да се грижите за това красиво растение вкъщи

26.04.2023г. / 11 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сансевиера или наричана още индийски меч, е прекрасно растение, подходящо за отглеждане при всякакви условия. Тя е непретенциозна и това я прави страхотен начин да украсите дома или офиса си, без да се налага да полагате кой знае какви усилия за тази красота.

Алстромерия – нежната феерия

Ако знаете някои хитри съвети за отглеждането на сансевиерата, тя ще ви се отблагодари с буен растеж и наситена зеленина, от която настроението в пространството наоколо се нуждае.

Вероятно сте забелязали сансевиерата в някои кътчета на търговските центрове, големите магазини, офис пространствата. Това е така, защото тя вирее чудесно на всякакви места и не изисква особено специфични условия откъм светлина.

Драцена – изящна тропическа красота

Местоположение и светлина

Сансевиерата обича светлината. Това обаче не означава, че няма да вирее добре и на непряка светлина. Най-подходящи за нея са первази, директно изложени на светлина. Пълното засенчване е нещо, което растението определено не предпочита. Може да вирее добре на всякакви места, но най-пълноценно се развива, ако е пряко огряна от слънчевата светлина. Важно е да е предпазена от течения и климатици.

Поливане

Поливането на сансевиерата трябва да е много внимателно. В никакъв случай не трябва да се полива обилно и твърде често, защото трябва да се избягва подгизването на почвата. Лекото ѝ навлажняване е най-добрият подход. Преполиването и поддържането на мокра почва ще доведе до загниване на корените и избледняване на красивите наситени зелени шарки на сансевиерата.

Градински кукуряк – европейският чаровник с отровен дъх

Температура

Най-подходяща температура за сансевиерата е умерената. Растението не обича нито горещини, нито студове. Вирее най-добре на затворени пространства. Ако я отглеждате на открито, през зимата трябва да се прибира, като се поставя далеч от отоплителни уреди. Оптималната температура за сансевиерата е между 15 и 20 градуса.

Почва

Обикновената градинска почва е подходяща за сансевиерата. Тя не е претенциозна към почвените смеси. Важно е почвата да е добре дренирана. Не се налага допълнително обогатяване. Смесете с малко торф и пясък.

Размножаване

Размножаването на сансевиерата става или чрез семена, или чрез резници. Имайте предвид, че посяването на семената изисква по-сложни за осигуряване условия, като отоплена оранжерия и изкуствено опрашване.

Прекрасният каладиум – лесен за отглеждане

Размножаването чрез резници е по-лесно и отнема по-малко време. Взимат се, когато растението образува допълнителни листенца, които се отрязват и се вкореняват в мокър пясък, докато пуснат мустачета. След това се засаждат в широка саксия.

Снимки: iStock

Коментирай