За дома

На Гергьовден във всеки дом трябва да има тези ястия

05.05.2023г. / 10 56ч.
Михаела Лазарова
На Гергьовден във всеки дом трябва да има тези ястия

Макар и вече рядко да се предават от уста на уста, традициите за големите български празници са живи и до днес. Защото все повече българи разбират, че ако не спазват обичаите на дедите си, българското ще изчезне завинаги.

И понеже Гергьовден наближава, днес ще поговорим за традициите за този хубав, голям пролетен празник. Ще се опитаме да ви разкажем онова, което биха ни разказали нашите предци, ако можеха да са тук.

Традициите по Гергьовден – весело приветстване на живота и наричане за щастие

Гергьовден винаги е около Великден, но това никак не намалява важността му. Свети Георги е от любимите български светци – той е победителят на змея, който заключва водите; той е повелителят на овчарите и така важните за стопанството овце; той е светецът, който гони зимата и води лятото…

В негова чест се изпълнявали множество ритуали. Жените се търкаляли в утринната роса за здраве и берели лековити билки от магическия първия летен ден. По вратите се кичели венци и китки от първите летни цветя, та да им се радва свети Георги, когато дойде. Младежите ковели люлки по разлистени дървета, люлеели се на тях за здраве и си давали скришом нишани за обич. Момите гадаели за кого ще се оженят по пръстени или китки, а възрастните търсели по небето и земята предсказания за времето през следващата година.

На Гергьовден се колели жертвени агнета, за да омилостивят светеца, и се редели тежки трапези, за да се съберат всички заедно, да отпразнуват началото на лятото и да го обрекат на щастие и радост.

Днес много от тези традиции не са останали живи, но гергьовденските трапези все още са чудесен повод семействата и приятелите да се съберат, да празнуват имениците, обичта и близостта си.

Традиционни ястия за Гергьовден

По Гергьовден винаги имало голяма шетня – като за голям празник.

Рано сутрин домакинята замесвала специална гергьовденска пита. По нея правела фигурки – агънце, жито, слънце, кръст. Това бил начин да нарече урожай по нивите, пълни кошари, здраве и щастие в семейството.

На трапезата непременно имало и варено жито, като наричане за берекет. Слагали се прясно мляко и баница с домашно сирене като жест към овцете и овчарите. Сервирало се вино – символ на християнството. Добавяли се и зелени салати, лапад, зелен лук, които да са в тон с началото на лятото и да привличат берекет. В ястията присъствал и ориз – зрънцата, които винаги носят смисъла на изобилие и богатство.

Но най-важно на трапезата било агнешкото. По Гергьовден се принасяло в жертва първото родено в годината агне, което да смили светеца и да донесе здраве и благополучие на семейството. Най-често агнето се печало цяло.

Какво да сготвите за Гергьовден днес

Днес все още можете да направите всичко като нашите баби – да омесите и украсите пита, да опечете баница, да сготвите агнешко, да съберете близките си на една маса и да празнувате. Разбира се, виното, сиренето и агнешкото може да са от магазина, а ястията – малко по-различни, за да паснат на днешните вкусове. Това по никакъв начин няма да промени смисъла на празничната трапеза и на хубавите наричания и преживявания, които тя носи.

Ето няколко ястия с агнешко, които можете да приготвите и поднесете на любимите си хора:

• Печено агне – това е класическото ястие, което днес не всеки има възможност да приготви. Можете да поръчате да го изпекат във фурна или като чеверме при местен готвач.

• Агнешка плешка или джолан – можете да изпечете у дома във фурната по-малко количество месо за гостите си. Можете да добавите и ориз.

• Печено агнешко с пресен лук – прекрасен начин да поднесете едновременно и месо, и зеленина.

• Агнешка дроб сарма – това е класическо ястие от ориз и дреболии, което се приготвя лесно. Може да се използва и за гарнитура към месото.

• Агнешка чорба – ако търсите по-леко ястие, може да приготвите и агнешка чорба, агнешка супа с лапад или коприва, или курбан.

• Супа от зеленолистни зеленчуци – за вегетарианците на Гергьовден може да се поднесе и супа от пресен лапад, спанак, киселец, коприва.

Как да приготвите майсторски гергьовденски ястия

На първо място, подбирайте добре продуктите си. Купувайте месо само от доказани производители. Ако имате възможност, използвайте домашно сирене, мляко, яйца, вино.

Важен елемент в гергьовденските ястия е и оризът, който присъства в голяма част от рецептите. Изберете качествен, бял ориз, с големи зърна, който се сварява равномерно и не става на каша.

Тук можем да ви препоръчаме да използвате ориз Panino Екстра, който е прекрасен избор за всички домашни, типично български рецепти. Той е едър и блестящ, попива перфектно сосовете от ястието, остава пухкав, но не и ронлив – точно както трябва да е в традиционните ястия. Качеството във всеки пакет ориз Panino Екстра е гарантирано, така че ще получите майсторски резултат и страхотен вкус за всяко ястие. За празника можете да използвате ориз Екстра Panino, за да направите впечатляваща пролетна дроб сарма. Но с него можете да готвите още по-вкусно и ежедневните семейни ястия, например любимите пълнени чушки, пиле с ориз, сарми, мляко с ориз, ориз с домати на фурна.

А за почитателите на екзотичната кухня сме приготвили рецепта за уникален агнешки джолан с ориз Басмати. Прочетете повече за ориз Panino и научете няколко оригинални и вкусни рецепти за Гергьовден (и за всеки ден) в страницата с рецепти с ориз на Paninо.

 

 

<iframe width="600" height="430" src="https://www.youtube.com/embed/0XFB03EFQRM" title="PANINO - Всяко ястие е любимо" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
bzm ( преди 11 месеца )
При 20-25лв за кг. агнешко с 40% кокали, ми се струва, че няма да е на трапезата ми. 3а тези пари ще си купя 3кг вратни пържоли без кокал и ще ям доволно седмица поне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар