За дома

Грешки със зехтина, които може би допускате

Карат зехтина да губи качествата си

06.10.2023г. / 09 00ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Зехтинът е една от най-полезните мазнини, които можете да включвате в храненето, в готвенето. Той е богат на мастни киселини, ценни за редица функции в организма. Но при употребата му могат да възникнат много грешки, които да ви костват пари, а и да нарушат полезните свойства на зехтина.

Ползи и потенциални вреди от прилагането на зехтин върху кожата

Кои са грешките с употребата на зехтина, които може би допускате?

Купувате рафиниран зехтин

Рафинираните видове зехтин са представени като по-лека версия с по-малко калории и мазнини. Това обаче не е никак добра идея, защото пречистените видове зехтин са преминали обработка, която ги лишава от полезните им вещества.

Нерафинираните версии на зехтина са сред най-здравословните. Ако се плашите от калориите на зехтина, просто консумирайте по-малко количество заедно с балансираната ви диета.

За какво помага една лъжица зехтин сутрин на гладно?

Не готвите със зехтин екстра-върджин

Студено пресованият зехтин или наричан още екстра-върджин е известен с това, че е подходящ за салати и сурови ястия, дресинги, сосове. Много хора правят грешката да не готвят с него, защото смятат, че студено пресованият зехтин не става за готвене.

Това не е така. Той е подходящ за готвене при температура не по-висока от 200 градуса, което ви дава свобода да се възползвате от качествата му.

Изхвърляте зехтина, ако ви горчи

Студено пресованият зехтин, а и не само той, започва да горчи след известно време. Това е напълно нормален окислителен процес, който съвсем не означава, че зехтинът е развален. Антиоксидантите в зехтина реагират при пряк досег с въздуха, като оксидират. От значение е и сортът маслини, от който е направен зехтинът. Някои са по-горчиви от други.

10 алтернативни употреби на зехтина

Свързани статии

Държите зехтина близо до фурната

Зехтинът трябва да се съхранява на сухо, проветриво и по възможност отдалечено от нагряващи уреди място. Топлината и влагата от фурната могат да увредят качествата на зехтина и да ускорят процесите на разваляне.

Купувате твърде много зехтин

Презапасяването не е добра опция, защото въпреки че зехтинът е траен продукт, той губи качествата си с времето. Не се изкушавайте от промоциите и намаленията, поне не в прекомерни количества, защото зехтинът се хаби бавно, а продължителното му стоене в шкафа може да доведе до разваляне и загуба на вкусови и хранителни качества.

Това се отнася най-вече за студено пресования зехтин.

За какво е полезна комбинацията от зехтин и лимон

Коментирай