За дома

Как да превърнете терасата в място за отдих?

Релаксирайте в уюта на собствения си дом

05.05.2023г. / 07 16ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако някога сте се чувствали зле, сигурно през съзнанието ви е минавала мисълта: „Как мога да подобря това състояние?“. Неизменният съвет, който всеки би ви дал е: „Прекарвай повече време навън“. Ако това ви се струва невъзможно, замислете се, че всъщност вие вече имате своята малка домашна зимна градина. Не се чудете коя е – това е вашата тераса! С малко въображение можете да я превърнете в място за отдих и почивка. Ето няколко начина как да направите това:

Помислете за осветлението

Разчупете интериора на това помещение, като обърнете внимание на осветителните тела. С тяхна помощ ще вдъхнете на терасата си усещането за градина. Можете да изберете соларни факли, лампи под формата на фенери, лампи на фотоклетка, светлинни гирлянди – всичко, което ще ви пренесе в атмосферата на едно истинско градинско парти.

Масични за пролетните балкон и тераса

Изберете правилната настилка

Най-лесният и бюджетен вариант за настилка е да изберете изкуствена трева, като при нея също имате разнообразие, както като излъчване, така и като цени. Тя е много бърз начин да промените коренно излъчването на вашия балкон. Ако пък решите, можете да я комбинирате с декинг плочки. За още повече разкош, добавете и LED осветление. Ако пък не харесвате излъчването на изкуствената трева, заменете я с цял декинг, като изберете дали той да е от естествена дървесина или пък не.

Растения, които пречистват въздуха у дома

Освежете боята

Срещу неголяма сума можете да освежите старата боя. Това ще придаде съвсем различно излъчване на балкона ви, като го направи много по-свеж. За предпочитане е да изберете по-светли тонове, тъй като те ще направят пространството оптически по-голямо. Избягвайте ярките цветови комбинации, защото трудно ще ги съчетаете с другите елементи от интериора. На пазара съществуват и варианти за антибактериални бои или такива, които имат термозащита или защитават от мухъл.

Мебели за дома от палети

Изберете мебелите

Преди да тръгнете на поредната обиколка по магазините за мебели, помислете дали имате излишни стари столове, фотьойли или пък маса. Те могат да се превърнат в чудесна мебелировка. Ако пък имате малко повече въображение, можете да си изработите мебели от палети. Ако предпочитате, дори можете да ги боядисате в най-различни цветове. Ако пък желаете да придадете средиземноморски привкус, изберете комбинацията от бяло и синьо.

Как да превърнем терасата в уютен кът?

Помислете за аксесоарите

Няколко снимки, симпатични вази, статуетки, цветя, завеси, LED светлини, старинни книги – помислете за всичко, което може да ви създаде уют и настроение. Тези малки аксесоари ще направят от терасата ви истински кът за почивка и уединение.

Шафран от балкона - как да го отгледате сами?

Предпазете се от пряка слънчева светлина

Помислете как да ограничите вредното влияние на слънцето. Разбира се, че светлината на балкона е добре дошла, но със сигурност не и пряката такава. За предпочитане е да изберете стационарна или подвижна козирка. На пазара се предлагат дори и варианти с UV защита.

Потърсете вдъхновение

Ако нямате никаква идея откъде да започнете, потърсете вдъхновение в социалните мрежи или в платформите за споделяне на снимки. Там има цели директории, които са посветени на декорацията на терасата.

Годеция - пищна украса за балкона и градината

Засадете цветя

Правилният избор на растения буквално ще внесе живот на терасата ви. Изберете цветя, които можете да отглеждате – ако нямате много време или пък не си падате по тази част, изберете кактуси или сукуленти.

Коментирай
Свободно време