За дома

Често задавани въпроси за първото легло за бебето

20.06.2023г. / 12 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако е време да изберете първото легло за детето си, следващите редове са за вас. В тях ще отговорим на най-често задаваните въпроси от бъдещите родители, за да разсеем съмненията и страховете ви и да ви позволим да се наслаждавате спокойно на първите седмици с бебето у дома.

Какъв вид легло да изберем за новороденото

На практика току-що роденото дете дори няма нужда от специално креватче – то може да спи дори в кутия с размери, малко по-големи от него самото. Нещо повече – специалистите твърдят, че то би предпочело да прекарва времето си в по-тесни пространства, които да му напомнят за майчината утроба и да му създават усещане за сигурност при все още неконтролираните движения, които извършва. Ако при неволно ритане или движение на ръцете бебето не докосне нещо, това може да го стресне и уплаши. Така че от гледна точка на размера можете да изберете буквално всякакъв, стига да успеете да осигурите нужния комфорт на детето в него.

Кога да купите легло за бебето

Вероятно имате огромно желание да приготвите бебешката стая с красивото креватче още преди детето да се появи. Но вече споменахме, че в първите 1-2 месеца бебето не се движи самостоятелно и има нужда от съвсем малко пространство – припомнете си миниатюрните легла в родилното отделение или кутиите за новородено, които всяко семейство получава във Финландия. Това означава, че на практика можете да му създадете условия за сън навсякъде. В началото можете дори да използвате възглавницата за бременни, за да оградите в собственото ви легло малко и уютно местенце за бебето, или да го слагате да спи в порт бебе или бебешка люлка. То ще има нужда от свое, по-голямо и безопасно бебешко легло, едва когато стане на 3-4 месеца, така че не е нужно да бързате.

Какъв да бъде матракът

Когато избирате матрак за бебешко легло, нека той бъде по-твърд. Педиатрите препоръчват твърдите матраци, тъй като те намаляват значително риска от задушаване и СВДС. Колкото и приятно да ви звучи, не слагайте в леглото на детето матрак от мемори пяна или мек топ матрак.

Каква да бъде възглавницата

Новороденото няма никаква нужда от възглавница. От една страна, главата му е широка колкото раменете и няма нужда от допълнително повдигане, както при възрастните. От друга, меката възглавница повишава риска от задушаване – ако бебето неволно притисне лице в нея, нослето му потъне и това затрудни дишането му, то няма да може да промени позата си само.

Къде да спи бебето през нощта

Един от големите въпроси е къде да спи бебето през нощта – в леглото на родителите, в спалнята им, но в свое креватче или в собствена, отделна спалня.

Специалистите препоръчват новороденото да бъде в стаята на родителите си, тъй като това позволява на всички да бъдат далеч по-спокойни. Дали да е в леглото при вас е въпрос на личен избор – според някои педиатри това насърчава кърменето и осигурява комфорт и спокойствие на майката и бебето, но в същото време носи рискове от задушаване или прегряване на детето. От тази гледна точка един от най-удобните варианти може би е бебешко легло, прилепено до родителското, което осигурява едновременно удобство и близост.