За дома

Как да перете копринени дрехи?

Бъдете деликатни в грижата за копринените си дрехи

14.07.2023г. / 10 05ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако харесвате изисканите дрехи и елегантните кройки, със сигурност има една материя, която обожавате – и това е коприната. Тази „царица“ на платовете може да направи от всяка дреха облекло, с което да сте звездата на всяко парти или събитие. Ако имате в гардероба си подобни модели, вероятно се чудите как да ги перете. В следващите редове ще ви дадем няколко ценни съвета за това. Ето ги и тях:

Преди да пристъпите към пране – проверете устойчивостта на цвета

За съжаление, цветовете на рисуваната коприна имат склонността да избледняват. Ето защо, преди да започнете да перете вашата дреха, проверете устойчивостта на цвета. За целта – вземете чиста клечка за уши или малко непотребно парче плат и го намокрете с вода. Вземете дрехата, която искате да перете и потупайте леко с влажното парче плат от вътрешната ѝ страна (около подгъва например). Ако по повърхността на клечката или парчето останат следи от цвета, за предпочитане е да дадете дрехата си на химическо чистене. Същото се отнася и за светли и тъмни дрехи, както и за такива с принтове. Те избледняват доста бързо, но оставите ли почистването им в ръцете на специалист, можете да ги запазите за по-дълго.

Отстранете петната

Свързани статии

Преди да изперете вашата дреха, погрижете се да отстраните петната, ако има такива. За целта, вместо да купувате препарати, направете си домашен разтвор за петна. За целта – смесете 2 чаши хладка вода, 2 с. л. лимонов сок или бял оцет и ги изсипете в чиста бутилка с пулверизатор. Тази смес можете да използвате успешно, за да премахнете замърсявания от дезодорант или петна от пот. След като сте тествали за устойчивост на цвета, можете да напръскате замърсяванията с почистващата смес или пък да нанесете малко от нея върху гъба и с леки потупващи движения да напоите дрехата с разтвора. Съветваме ви през цялото време да бъдете нежни, тъй като триенето може да увреди материята.

Как да перете коприната?

Можете да перете коприната както в перална машина, така и на ръка. Ако изберете първия вариант, използвайте специален цикъл за деликатно пране без центрофуга. За предпочитане е обаче, да перете коприната отделно, на ръка. Напълнете мивката с хладка или студена вода и изсипете вътре малко количество мек почистващ препарат (течен препарат за пране, препарат за почистване на съдове или дори шампоан). Поставете дрехата, която искате да изперете за няколко минути във водата. Не търкайте прекалено силно. Нечистотиите излизат доста бързо от коприната, така че, за да се изпере добре, няма да ви е необходимо много време. Изплакнете с хладка, чиста вода.

Сушете по подходящ начин

В никакъв случай не сушете коприната в сушилня. Вместо това, поставете копринената дреха върху суха и чиста хавлиена кърпа. Отгоре сложете още една хавлия и с потупващи движения отстранете излишната влага. След това закачете вашата дреха на мека закачалка за дрехи и оставете да изсъхне напълно (за предпочитане в банята или над ваната). За да бъдат идеално изгладени вашите копринени дрехи, можете да използвате уред за гладене на пара, като трябва да сте много внимателни с температурната настройка. Ако пък предпочитате да гладите с ютия, обърнете дрехата на обратно и тогава гладете на ниска температура.

Коментирай