За дома

Как да декорирате малките пространства в дома?

Обърнете внимание на осветлението

14.10.2023г. / 10 00ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Модерният градски живот и непрекъснато нарастващите цени на имотите задават съвсем нов тон в големината и функционалността на дома. Все по-често купувачите предпочитат по-малки жилища, които могат да поддържат лесно. Без значение дали говорим за малките пространства в дома – коридори, ниши, домашни офиси, килери или пък за цялото жилище, има прости правила, които е добре да спазвате, за да извлечете максимума от квадратурата, с която разполагате. А ето и някои от тях:

Използвайте огледала

Поставянето на огледала е може би един от най-лесните начини, за да увеличите визуално пространството. Освен това, те ще ви помогнат и да го направите по-светло, тъй като отразяват както естествената, така и изкуствената светлина, създавайки усещането за по-голяма квадратура. Използвайте едно голямо огледало или подредете няколко по-малки в стаята, като дори можете да ги окачите на стената вместо картини.

Кои цветя ще донесат здраве и късмет в дома ви?

Отървете се от ненужните неща

Ако следваме една модерна поговорка, бихме казали, че „Малкото е повече.“ И това се отнася с пълна сила за пространствата у дома. Едно от големите предимства на по-малките помещения е, че ви принуждават наистина да намалите количеството вещи, които притежавате. Ето защо ви съветваме да премахнете всички неща, които всъщност не ви служат функционално – било то стари сметки, бланки, документи, статуетки, нежелани подаръци, непотребни чаши, чинии – списъкът може да бъде дълъг. Задръжте само това, което наистина ви носи удоволствие и радост.

Модели дивани за дома

Възползвайте се от вертикалното пространство

Въпреки че у нас това не е много популярно, редица световноизвестни мебелни компании предлагат решения за вертикалното пространство в дома. Не пренебрегвайте стените си. Максималното използване на вертикалното пространство означава да се „заиграете“ както с по-високи предмети, така и да закрепите по стените си неща като рафтове и лавици за изкуство, които добавят вертикална дълбочина. Така ще освободите така нужното пространство около пода.

Минимализъм в кухнята

Използвайте находчиво малките кътчета

Кътче, което иначе бихте могли да оставите празно в по-голямо пространство, може да се използва в малкото пространство за допълнителна функционалност. В него можете да поставите бюро, бар маса, малък гардероб, етажерка, лавици и др.

Тенденции в килимите за дома

Съсредоточете се върху осветлението

Скромните пространства често могат да се окажат тъмни поради малки или несъществуващи прозорци. Компенсирайте липсата на естествено осветление, като добавите много източници на светлина във всяка стая, от кухнята до спалнята. Комбинирайте по-интересни таванни осветителни тела – като например красиви висящи модели или такива с вградени монтажи, в зависимост от височината на тавана ви.

Организиране на малкото жилище

Поддържайте пространството спретнато

Поради спецификата на малкото пространство, уверете се, че всичко, което се намира там е точно на мястото си. Убедете се, че нещата, които сте избрали, за да декорирате, не са прекалено големи. Придържайте се към ограничена цветова палитра, независимо дали е светла или тъмна.

Идеи за разделяне на помещенията в дома

Отделете зони в пространството с килим

Отделете всяка зона от вашето пространство – особено ако имате студио или малък апартамент, с някаква подова настилка. Килимите помагат за създаването на зони и с тяхна помощ можете да „дефинирате“ всяко кътче. Така създавате визуално илюзията, че разполагате с много малки стаи – вместо с едно много голямо, широко пространство.

Коментирай
Свободно време