За дома

7 невероятни съвета за използването на бял оцет в домакинството

Използвайте оцет, за да върнете мекотата на кърпите и хавлиите

28.09.2023г. / 10 33ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Освен за кулинарни цели, белият оцет намира все по-широко приложение и в домакинството – като един от най-ценните помощници в борбата с нечистотиите и замърсяванията. В следващите редове ще ви споделим част от неговите „магически“ качества и как той може да ви помогне да поддържате дома си чист. Ето как да го използвате:

В миялната

Има поне две чудесни приложения на дестилиран бял оцет за вашата автоматична съдомиялна машина. Първо, можете да го използвате като евтин и ефективен измиващ препарат, за да направите вашите чаши, чинии и други съдове искрящо чисти. Второ, той може да ви помогне за почистването на самата съдомиялна машина веднъж годишно (или няколко пъти, ако имате твърда вода). Изсипете чаша бял оцет в празна съдомиялна, след което я пуснете за кратък цикъл. Така ще можете да се отървете от варовика и натрупванията на сапун, които могат да попречат на вашата миялна машина да работи с максимална ефективност.

Трикове за почистване, които всяка майка трябва да знае

За цветята във вазите

Със сигурност сте чували поне за няколко начина да увеличите трайността на цветята, които използвате за декорация. Някои хора добавят сода и лимон (или лайм) или пък аспирин във вазата с цветя. Друг трик, който можете да използвате е да добавите няколко супени лъжици дестилиран бял оцет към водата, заедно с малко захар.

Много лесен трик за почистване на загорели съдове

За да почистите фугите и плочките

Вероятно първата ви мисъл, когато чуете „почистване на фуги“ е да използвате белина. Оказва се, че дестилираният бял оцет може да ви свърши същата работа, при това без да използвате агресивни химически препарати. За целта – напръскайте фугите и плочките с оцет и изчакайте да подейства около един час, а след това натъркайте с мека четка.

Лесни трикове за почистване на пералнята до блясък

Почистете подовите настилки

Можете да използвате почистваща смес с оцет, за да отстраните мръсотията от подовете (включително повечето дървени подове, луксозни винилови плочки или ламинирани дървени подове). За целта – напълнете кофа с 4 литра топла вода и 1/2 чаша бял оцет. Използвайте гъба или микрофибърен моп, като изстискате добре, за да предотвратите прекомерно намокряне на пода. Изплаквайте мопа често, за да избегнете разнасянето на мръсотията. Няма нужда да изплаквате пода, разтворът няма да остави остатъци или ивици.

4 хитри трика за отпушване на тоалетната

Почистете прозорците

„Абсолютната класика“ в почистването на прозорците е разтвор от вода и бял оцет. За да си го приготвите, изсипете вода в бутилка с пулверизатор и добавете към нея 1 с. л. оцет. Напръскайте стъклото и почистете със суха кърпа.

6 лесни трика, с които ще почистите банята до блясък

Освежете кърпите

Ако усетите, че вашите кърпи и хавлии не са меки след пране, за да си върнете мекотата им – поставете ½ ч. ч. бял оцет в пералнята (без перилен препарат) и перете както обикновено. Това ще ви помогне да премахнете остатъците от препарат и минерали, които ги правят „твърди“.

11 здравословни заместителя на солта

Премахнете петната от дрехите

Можете да използвате този трик, но не и за цветни материи, тъй като рискувате да нарушите цвета им. Напръскайте директно върху петното и забършете с чиста, леко влажна кърпа. По този начин можете да почистите ефективно петна около яки на ризи, както и следи от дезодорант под мишниците.

Коментирай