Здраве и красота

11 здравословни заместителя на солта

Вкусни и полезни за здравето

29.03.2023г. / 10 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Солта е една от най-консумираните подправки. Рядко се замисляме какво количество консумираме от нея на дневна база. Солта е не само в салатата и ястието ни, тя е в колбасите, пакетираните лакомства и т. н. С консумацията на сол трябва да сме много внимателни, особено ако задържаме излишни течности, ако се борим с високо кръвно, висока кръвна захар, искаме да свалим излишни килограми, страдаме от артрит и т. н. Хубавото е, че лесно можем да намалим количеството сол в храната, която си приготвяме.

Вижте 11 полезни заместителя на солта.

1. Чесън – Може да намалите консумацията на солта и да удвоите количеството чесън в рецептите за доматени сосове, ястия, супи, сотирани картофи например. Чесънът съдържа съединения, които са полезни за здравето на сърцето и мозъка.

2. Лимонов сок или кора – Цитрусите, особено лимоновият сок и кората му, са отлична алтернатива на солта. Сокът и кората от лайм и портокал също имат тези ефекти. Цитрусите подчертават вкуса и са чудесни не само за десерти, но и за дресинги, риба, зеленчуци.

10 ползи от кимиона за здравето

3. Смлян черен пипер – Ако искате да намалите солта, добавяйте черен пипер към ястията, салатите, супите. Той може да намали възпалението, което е свързано с хронични болести като сърдечни заболявания и рак, сочат изследвания. Не забравяйте, че има и други видове пипер като бял, розов, зелен и други.

4. Копър – Копърът е ароматен заместител на ястия с риба, картофи и краставици. Много полезен за здравето и особено за храносмилането.

6 храни, намаляващи риска от депресия

5. Лук на прах – Подобно на чесъна, лукът подобрява вкуса на почти всяка рецепта. Може да намалите количеството сол, добавяйки го върху пържени картофи, към супи, яхнии, сосове.

6. Балсамов оцет – Невероятна комбинация от аромати и вкусове, добавянето на този оцет минимизира солта в ястията, супите, сосовете, салатите.

Здравословни заместители на захарта

7. Пушен червен пипер – Без значение дали е сладък или лют, опушеният червен пипер добавя невероятен вкус и ползи за нашето здраве.

8. Трюфелово масло – То има силен, землист вкус. Малко количество ни е необходимо от него, за да заменим солта в ястията. Подходящо е за пица, зеленчуци, картофено пюре, яйца, паста и други.

Свързани статии

9. Розмарин – Пресен или сушен, добавен към месо, яхнии, супи, хлябове, сосове, розмаринът ни помага да консумираме по-малко сол. Полезен е за метаболизма, храносмилането, намалява стреса, богат е на антиоксиданти и други.

Полезни ли са различните заместители на захарта?

10. Джинджифил – Още един полезен заместител на солта. Ароматен и леко пикантен, може да го ползваме под формата на прах или настърган корен от него. Джинджифилът за разлика от солта не задържа излишни течности в организма, а ни помага да ги елиминираме. Също така е полезен за сърцето, храносмилането, имунитета, метаболизма.

11. Кориандър – Често използван в разнообразни рецепти, той има лек флорален, лимонов вкус. Кориандърът също ни осигурява множество антиоксиданти, за които е известно, че помагат за подобряването на здравето на мозъка и подсилват имунитета.

Коментирай