За дома

Как да използвате и да се грижите за чугунения тиган?

Ако го поддържате добре, можете да му се радвате няколко десетилетия

28.10.2023г. / 10 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всяка домакиня желае най-доброто за себе си и за семейството си. Вероятно и вие сте се питали защо обикновените тигани, които използвате, постоянно загарят и не след дълго трябва да купувате нови. Със сигурност искате да си вземете съд, който да издържи теста на времето. И тук идва моментът да споменем за чугунените тигани. Замисляли ли сте се защо те са толкова популярни сред професионалните готвачи и дали инвестицията в такъв си струва? В следващите редове ще ви дадем някои насоки, ако сте решили да си вземете чугунен тиган. И така:

Какъв тиган да изберете?

Не е необходимо вашият първи чугунен тиган да е скъп. Можете да попитате ваши близки или познати, които биха се разделили със стария си чугунен тиган, или пък да си закупите тиган „на старо.“ За предпочитане е да търсите такъв, който е ръчно излят и полиран. Ако той ви допадне, можете да помислите и да си закупите по-скъп модел. Имайте предвид, че чугунените тигани са много тежки, така че ако имате някакви наранявания в областта на китката, не е желателно да използвате такъв. Друг „недостатък“ е бавното загряване. Ако сте свикнали да готвите с конвенционални тигани, за да загрее чугунения тиган ще ви се струва, че трябва да мине цяла вечност. 

Свързани статии

Как да използвате чугунения тиган?

Чугунът е невероятно издръжлив материал. Дори да е ръждясал, корозирал, той може да бъде възстановен, ако положите усилия. Преди да използвате новия си тиган, следвайте инструкциите на производителя за „първа употреба“. Ако използвате употребяван или ретро тиган, за да го закалите – първо го измийте бързо с топла сапунена вода и домакинска тел. (Ако тиганът ви е нов и има защитен слой, по-добре пропуснете тази стъпка и преминете по-нататък). Подсушете старателно с чиста кърпа. След като изсъхне, поставете го на силен огън, за да се изпарят и последните частици влага, а след това, с помощта на хартиена кърпа нанесете тънък слой олио за готвене (слънчогледово олио или масло от ленено семе). Имайте предвид, че трябва да обработите цялата повърхност на тигана (отвътре и отвън). След това със суха хартиена кърпичка попийте излишната мазнина. Поставете вашия тиган на силен огън (във фурната) за около час и след това го оставете да изстине. Високата температура помага да се създаде връзка между маслото и чугуна, като по този начин ще осигурите на тигана си не само добър външен вид, но и ще го предпазите от залепване.

Свързани статии
 

Как да готвите с тиган от чугун? 

Както вече споменахме, чугунът не се нагрява бързо, нито особено равномерно, но след като се нагорещи, той задържа топлината много добре. За най-добри резултати загрейте предварително тигана си за пет минути, за да сте сигурни, че е равномерно загрят, и винаги добавяйте тънък слой мазнина, преди да добавите каквито и да е продукти. Ако ще готвите мазни храни, достатъчно е само бързо да избършете тигана с намаслена хартиена кърпа. Ако ще приготвяте продукти, които залепват лесно (като яйца), капнете достатъчно масло, за да покриете само дъното. Имайте предвид, че мазнината трябва да блести, но да не пуши. След като тиганът и мазнината са горещи, намалете котлона малко и добавете продуктите, които ще приготвяте. Можете да използвате дори и метални шпатули, но за предпочитане е да работите с дървени. 

Свързани статии

Как да почистите своя чугунен тиган? 

Можете да почистите тигана си с мокра хартиена кърпа (докато е още горещ). Но ако се притеснявате, че по него има прекалено много остатъци от храна, тогава можете да използвате сол и гореща вода. Натъркайте тигана с гъба, поръсена със сол и след това изплакнете. Можете и да използвате сапун или препарат за чинии, но тиганът ви трябва да е закален добре (иначе рискувате сапунът да разруши масления слой). След това го подсушете и загрейте (за да се изпари влагата). Следващата стъпка е да нанесете тънък слой мазнина и да оставите топлината да я изпари. Изчакайте да се охлади и го приберете. Трябва обаче да избягвате накисването на тигана, тъй като така той може да ръждяса. Най-добрият начин да поддържате своя чугун „във форма“ е да го използвате смело и без резерви. Колкото повече готвите с него, толкова повече слоеве ще натрупате и толкова по-незалепващо ще бъде неговото покритие. Единственият вид храна, която трябва активно да избягвате да готвите в чугун, са киселинните, като домати или сосове на основата на оцет, тъй като те могат да причинят просмукване на следи от метал в храната ви за продължителни периоди от време. Макар и да ви се струва сложно, трябва да знаете, че добре поддържаният чугунен тиган може да ви служи вярно няколко десетилетия! 

Коментирай
Здраве и красота