За дома

10 идеи как да подредим трапезата и дома си за празниците

Декорирайте със свещи

24.12.2023г. / 16 50ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Няма как да усетите празнично коледно настроение, ако около вас всичко е обичайното. За да можете да почувствате духа на идващите празници, да се отпуснете и да направите тези дни от годината специални, трябва да промените нещо. А защо да не започнете от дома си? Ако нищо не ви идва наум, от следващите редове можете да почерпите малко вдъхновение. Ето и няколко идеи как да аранжирате стилно жилището и трапезата си за празниците:

Балансирайте неангажиращи и официални елементи 

За да можете да вдъхнете на празничните вечери в дома си елегантност, съчетайте „официални“ материали като метали (свещници, държачи за салфетки, прибори) с по-небрежни, тип „провинциален шик“, като например раирана покривка, дървени чинии за вечеря и импровизирана винтидж ваза. 

Заложете на монохромния минимализъм 

Ако искате да издигнете дома си до нови стилни висини, заложете на монохромното излъчване – което значи да имате един цвят и неговите оттенъци. Ако това е прекалено смело за вас, можете просто да съчетаете няколко бледи тона на сходни нюанси. Тук разбира се избягвайте всичко крещящо и отличаващо се. Смесването на различни метали ще превърне масата ви в звездата на вечерта. 

Наслоявайте 

Т. нар. „layering“ или „наслояване“ в облеклото е доста предпочитан похват от модните асове. Тук можете да го пренесете и у дома. За целта – декорирайте с предмети с различна височина. Окачете големи снежинки и  „изградете“ масата с високи свещници. По стените закачете гирлянди, които напомнят маслинови клонки. 

Създайте усещане за гора 

Напълнете с плодове дълга плитка купа за сервиране и след това наредете няколко малки изкуствени елхички около нея; добавете няколко цветя. Това ще придаде на вашата празнична маса малък сезонен щрих, като това няма да се сблъсква с дизайна на вашата трапезария.

Придайте на масата си заснежен вид 

Добавете малко текстура към вашата маса и я украсете с тишлайфер от изкуствен бял пух. Имитирайки вида на мек сняг, той създава перфектната зимна сцена. Добавете камбанки, звездички, зелени борови клонки и дори малки горски плодове. 

Заложете на златните тонове 

Кой казва, че не можете да смесвате металите? Бъдете по-смели тази година и съчетайте мед със злато. За да придадете усещането за празник, добавете и подложки за хранене от плат, както и няколко кристални акцента.

Махнете покривката 

Ако имате красива дървена маса, не мислете, че за да е празнична, трябва задължително да ѝ сложите покривка. Придайте провинциален шик и я махнете. За да подчертаете специалния повод, използвайте сезонни цветя и акценти, като например клонки от ела. 

Декорирайте интериора със свещи 

Осветлението наистина може да създаде настроение за топли и уютни зимни дни. Запалването на свещи може да изведе коледната ви украса на „следващо ниво“. Използвайте ги не само за трапезата, а и като акцент в декорацията на холната маса, коридора и във всекидневната. 

Декорирайте с тематични кувертюри и празнични възглавници

Добавянето на уютни одеяла и празнични възглавници със златни, зелени, червени или други забавни празнични цветове е чудесен начин да добавите топлина към ежедневния си домашен декор. Карета, коледни шарки, празнични цветове и дори възглавница тип „направи си сам“ на коледна тематика могат да бъдат идеалният начин да внесете уют в дома си. Ако пък не искате да нарушавате бюджета си, просто купете голямо парче плат и си направете сами покривала и калъфки. 

Опаковайте подаръците си по-рано

Има стотици начини, по които можете да опаковате коледни подаръци и дори можете да опаковате празни кашони, за да изглеждат като коледни подаръци, които да поставите под елхата си. Добавете панделка, няколко орнамента и дори етикети за подарък. 

* Съвет за опаковане:

В големите мебелни магазини можете безплатно да си вземете страхотна кафява опаковъчна хартия, която изглежда чудесно в съчетание с някои естествени елементи (като например борово клонче и изкуствени червени боровинки). Добавете и канапена връзка – ето ви истинска, евтина и елегантна празнична опаковъчна хартия!

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Гергана Георгиева Га ( преди 3 месеца )
Толкова безсмислени идеи не бях чела скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 4 месеца )
Здраве и красота