За дома

По какво личи кога месото е развалено

Хитрини, с които да познаете

21.02.2024г. / 12 30ч.
Илияна Николова
По какво личи кога месото е развалено

Месото е един от най-използваните продукти в кухнята. С него обаче трябва да се внимава, защото е нетраен продукт и съществува риск от развитие на опасни бактерии. Консумацията на развалено месо може да е наистина опасна за здравето. 

По какво личи кога месото е развалено?

Мирис

Лошата миризма е първият показател, за който хората обикновено следят. Неприятният мирис на месото издава влошеното му качество. Ако миризмата е прекалено натрапчива, изобщо не се опитвайте да готвите месото. Дори дългата термична обработка на високи градуси няма да помогне и месото ще остане опасно за здравето. 

Лепкавост 

Миризмата в повечето случаи не е най-добрият ориентир, защото тя се появява на по-късен етап от развалянето на месото. Преди да се появи лош мирис, то може да промени текстурата си. Усещането за лепкавост е един такъв белег. Ако забележите, че месото е изгубило свежия си вид, повехнало е и лепи върху дланите ви при докосване, не го гответе. 

Потъмняване 

Видимото потъмняване на месото е особено опасно, защото подсказва, че в него може да са се развили мухъл или бактерии. В никакъв случай не консумирайте такова месо, а го изхвърлете, защото е опасно за здравето. 

Свързани статии

Зеленикав цвят 

Ако някъде по месото забележите зеленикав оттенък, това е признак на гъбички, които са се развили по него. Може да не обхванат цялото парче месо, затова е важно да сте внимателни и да го огледате, преди да го готвите. Това е още по-важно, ако месото е престояло в хладилника повече от 2 дни вместо във фризера. 

Поставете месото върху хартия

Един хитър трик за проверка на това дали месото е развалено или е все още прясно е поставянето му върху хартия. Ако по нея не остане никакъв отпечатък, това означава, че естествените сокове на месото са изчезнали. Това създава условия за разваляне и развитие на бактерии. Прясното месо съдържа вода, която определено ще се отпечата върху хартията. 

Коментирай