Меню
За дома

Как да приготвите пухкави яйца без добавяне на мляко

Не само прясното мляко може да направи яйцата ви още по-пухкави

28.03.2024г. / 08 38ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Пухкавите бъркани яйца са една от най-популярните, вкусни и здравословни закуски, които можете да изберете. Яйцата дават много протеини, полезни мазнини, минерали и микроелементи, нужни за контрола на теглото, кръвната захар, холестерола. 

Но ако мислите, че единствено добавянето на прясно мляко към бърканите ви яйца ги прави пухкави и прекрасни всеки път, грешите. Има и други начини да направите бърканите си яйца също толкова успешно пухкави и апетитни без прясно мляко, ако по някаква причина не можете или не искате да го добавяте към храненето си. 

Ето няколко хитри трика за приготвяне на пухкави бъркани яйца без добавяне на мляко. 

Повече белтъци 

Една от тайните на пухкавите яйца са именно белтъците. Ако искате да ги направите още по-пухкави и леки, просто добавете няколко белтъка към целите яйца, които сте разбили. Така сместа ще добие още по-въздушна текстура. 

Газирана вода 

Газираната вода е прекрасно средство да направите бърканите яйца пухкави и меки. Тя действа като натурален набухвател, който кара яйцата да удвоят обема си при разбиване. При готвене пък остават пухкави и меки. 

Обикновена вода 

Трапезната вода върши почти същата работа. Ако не разполагате с газирана вода в момента, просто добавете малко трапезна вода при разбиване на яйцата. 

Свързани статии

Лимонов сок 

Лимоновият сок е подходяща добавка да накарате яйцата да бухнат при разбиване. Те остават пухкави и след това при термичната обработка, а лимонът придава невероятен вкус. Сокът от лимон дава възможност на въздуха да навлезе в яйцата при разбъркване и да остане там по време на готвене. 

Ябълков оцет 

Ябълковият оцет има сходно въздействие с това на лимоновия сок. Той придава пухкавост и живост на бърканите яйца, като запазва структурата им при термична обработка. 

Заквасена сметана 

Можете да използвате и заквасена сметана за пухкави яйца. Добавете една супена лъжица от нея на около 3-4 яйца. Не прекалявайте с количеството, за да не утежните сместа. Достатъчно е да добавите малко заквасена сметана, за да направите бърканите си яйца по-пухкави и стегнати. 

Коментирай