За дома

Храни, годни за консумация след изтичане на срока им

Безопасни за хапване, защото не се развалят лесно

25.04.2024г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Храни, годни за консумация след изтичане на срока им

Срокът на годност е ориентир за годността и качеството на храните. Той е задължителен маркер, който производителите имат за задължение да оставят върху етикетите. Но срокът на годност не означава задължително, че една храна не може да се консумира след изтичането му.

Някои храни, които се продават без опаковка пък изобщо нямат изрично указан срок на годност, видим за потребителите, например плодовете и зеленчуците. За тях основно разчитаме на видимата им годност, за да се ориентираме дали са подходящи за консумация или не.

Кои са храните, които могат да се окажат годни за консумация дори след изтичане на срока им на годност?

Прясно и кисело мляко 

Киселото и прясното мляко спокойно могат да се използват до седмица след изтичане на срока на годност. Това важи, ако са пастьоризирани и пакетирани без нарушения в опаковката. Важно е да ги съхранявате в хладилник в неразопаковано състояние. В такъв случай трайността им се увеличава многократно.

Консервирани храни 

Консервираните храни имат много дълъг срок на годност. Дори след изтичането му, консервите в неотворено състояние продължават да са безопасни за консумация до 2 месеца след указаната дата. Това важи, ако не са били отворени, в тях не е навлязъл въздух и са били съхранявани на тъмно, сухо и проветриво място.

Свързани статии

Паста

Пастата е продукт, който има доста дълъг срок на годност. Дори след изтичането му пастата продължава да бъде годна за консумация и може да се използва без притеснения за здравето. Въпреки че е възможно да изгуби част от вкусовите си качества, тя е безопасна за употреба.

Свързани статии

Замразени храни 

Всичко зависи от типа храна, която сте замразили. Някои храни имат изключително дълъг срок на годност в замразено състояние, който може да трае месеци, дори години след изтичането. Ако става дума за замразено месо обаче е важно да сте с повишено внимание, тъй като месото е среда за размножаване на опасни бактерии. И все пак, замразените храни спокойно могат да се консумират няколко месеца след изтичането на срока им.

Плодове и зеленчуци 

Плодовете и зеленчуците нямат изрично указан срок на годност, видим за потребителите. За да се ориентирате дали са годни, просто следете за признаци на гниене. Сушените плодове и зеленчуци пък имат още по-дълъг срок на консумация и могат да се използват дълго след изтичането му. Възможно е да изгубят част от вкусовите си качества, но това лесно може да се поправи, ако се рехидратират и включат в различни печива или ястия.

Коментирай