Здраве и красота

6 храни, богати на антиоксиданти, полезни за белия дроб

И са много вкусни

20.04.2024г. / 09 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Белият дроб е един от органите в човешкото тяло, който работи постоянно, за него не може да има почивка. За жалост лошите навици, мръсният въздух от околната среда, стресът, неправилното хранене, вредят на неговото здраве и функция. Значително се увеличава рискът от от определени хронични заболявания като астма, пневмония, бронхит и други.

Въпреки това, не само въздухът, който дишаме, стресът и тютюнопушенето причиняват намаляване на белодробната ни функция с течение на времето. Начинът ни на хранене също оказва влияние. Знаете ли какво е общото между горските плодове и спанака? Те са богати на антиоксиданти, за които се смята, че са много важни за белодробното здраве.

Вижте кои други храни да добавите към менюто си, които също ни осигуряват важните антиоксиданти. 
Люти чушки

Ако обичате лютите чушки, то знайте че те са друга антиоксидантна храна, която е много полезна за белодробната функция. Лютите чушки съдържат капсаицин, който е активен компонент, придаващ им тази лютивина. Капсаицинът стимулира мукозната мембрана, като прави слузта по-лесна за елиминиране от белите дробове.

Според проучване, публикувано в Experimental Biology, капсаицинът пречи на белодробните ракови клетки в ранните им стадии и се предполага, че това мощно съединение може да помогне в борбата с метастазите на раковите клетки.

Свързани статии

Зелен чай

Една от най-полезните напитки за нашето здраве е зеленият чай. Известно е, че той е много богат на антиоксиданти. Доказано е, че честата консумация на зелен чай има противовъзпалителен ефект върху белите дробове. За катехините, известни също като антиоксиданти се смята, че се борят с раковите клетки.

Кръстоцветни зеленчуци

Примери за такива зеленчуци са зеле, карфиол, броколи, къдраво зеле, кресон и други. Те са много богати на хлорофил, който е зелена молекула, намираща се в растенията. Хлорофилът   помага при детоксикация и подкрепа на имунната система.

Броколите по-специално съдържат сулфорафан, което е естествено срещащо се съединение, допринасящо за целостта на нашите клетки и цялостната им защита срещу заболявания, включително тези от респираторен характер, сочат изследвания.

Свързани статии

Куркума

Една от най-полезните подправки, изключително богата на незаменими антиоксиданти. Куркумата съдържа куркумин, който е полифенолно съединение, известно със своите мощни противовъзпалителни ефекти, а и такива на антиоксидант. Проучванията показват, че добавките с куркума помагат за намаляване на обструкцията на дихателните пътища при страдащите от астма. Въпреки това е важно да се допитате до лекар, преди прием на добавки.

Чесън

Ароматният чесън е полезен не само за здравето на сърцето, но и за белия дроб. Чесънът се използва не само при респираторни, но и при други инфекции, включително вирусни. Той е богат на много съединения. Според изследвания, те имат повишена антивирусна активност и са ефективни срещу определени бактериални инфекции на дихателните пътища.

Свързани статии

Грейпфрут

Грейпфрутът съдържа 92% вода. Той е чудесен плод за хидратацията на тялото, топенето на излишните мазнини. Но този вкусен плод е богат и на антиоксиданти, които могат да помогнат за поддържането на здравето на белия дроб, смятат западни учени.

Нарингинът, който е флавоноид, срещащ се в цитрусовите плодове и в грейпфрута включително, служи като регулатор на клетъчния цикъл и е известно, че има повишена противовъзпалителна активност в тялото.

Свързани статии

Коментирай