За дома

Платикодон – как да го отглеждаме

Съвети за отглеждане на растението вкъщи или в градината

08.05.2024г. / 12 33ч.
Илияна Николова
Платикодон – как да го отглеждаме

Платикодон е изключително красиво многогодишно растение, чиято родина е Източна Азия. Среща се в Япония, Корея, Китай, Източен Сибир. Условията у нас са подходящи за отглеждане на платикодон, който ще ви радва с кичестите си нежни цветове, без значение дали го отглеждате в градината или в саксия.

Платикодонът принадлежи към семейство Камбанкови. Те се отглеждат успешно на открито и вкъщи, което ги прави широко разпространени и предпочитани от много любители градинари. В зависимост от сорта пплатикодонът расте на височина между 60 см и 1 метър. Именно това го прави подходящ за отглеждане и вкъщи, ако нямате градина на открито.

Местоположение и светлина 

Платикодонът се нуждае от обилна светлина. Добре е да го поставите на възможно най-добре осветеното място в дома. Ако го засаждате в градината, изберете добре огряно от слънцето място без засенчване от високи растения наоколо. Може да оцелее и при леко засенчване, но не прекалено.

Почва 

Подходящата почва за платикодона е обикновената градинска смес. Не трябва да е с прекалено киселинен или алкален характер. Хубаво е да се грижите почвата да е редовно добре аерирана и рохкава, да не е слепена и прекалено тежка. Не се препоръчват глинести примеси. Добре е да се осигури достатъчно добър дренаж посредством добавяне на малко пясък или камъчета на дъното, така че да се предотврати задържане на вода.

Поливане 

Платикодонът обича умереното поливане. Именно заради това се налага добър дренаж, защото в противен случай кореновата система загнива. По време на активния сезон от пролетта до късно лято поливането е редовно и по-обилно, но не ежедневно. Препоръчва се поливане след засъхване на горния слой почва.

През есента и зимата, когато растението е в покой, поливането се разрежда като честота и обем.

Свързани статии

Наторяване 

В повечето случаи не се налага допълнително подхранване на платикодона. Все пак, ако искате да подсилите растежа и цъфтежа, можете да добавите малко минерален разтворим тор за тревисти или цъфтящи растения. Не прекалявайте с количеството и честотата на наторяване, защото растението ще загине. Подхранвайте през 3-4 седмици.

Пресаждане 

Платикодонът не обича пресаждането. Прави се само в случаите, когато растението се е разраснало и саксията му е отесняла. Никога не пресаждайте по време на цъфтеж или период на израстване. Пресаждането, ако изобщо се налага, се прави само през зимата, когато растението е в покой.

Коментирай