За дома

Хитри и ценни употреби на портокаловите кори

За какво още да ги използвате, преди да ги изхвърлите

30.04.2024г. / 11 16ч.
Илияна Николова
Хитри и ценни употреби на портокаловите кори

Портокалите са един от най-сладките, вкусни, сочни и богати на витамин С цитрусови плодове. Свикнали сме да обелваме кората им, когато ги ядем. Освен че цитрусовите кори са много полезни за здравето и е добре да се консумират заедно с плодовете, те имат и редица хитри употреби за дома и красотата.

Ако не сте съвсем готови да ядете портокалите с корите, вижте все пак за какво можете да ги използвате.

Ето някои хитри употреби на портокаловите кори, заради които да не ги изхвърляте.

Премахнете лоши миризми от хладилника 

Портокаловите кори са прекрасен натурален ароматизатор. Те абсорбират лошите миризми, задържащи се в хладилника и същевременно оставят приятен цитрусов аромат, който освежава при отваряне на хладилника. Поставете няколко обелени кори от портокал на различни рафтове в хладилника. Сменяйте ги през няколко дни, когато засъхнат и спрат да излъчват аромат.

Премахнете лоши миризми и от гардероба 

По същия начин, по който портокаловите кори действат в хладилника, могат да ви помогнат и в гардероба. В него също се задържат лоши миризми на застояло. За да не допуснете те да се пренесат по дрехите ви, разпръснете портокалови корички из гардероба. Колкото повече разпръснете, толкова по-малък е шансът дрехите ви да миришат на застояло.

За прогонване на насекоми от дома 

Цитрусовите миризми може да са прекрасни за хората, но за насекомите са отблъскващи. Възползвайте се от това и разпръснете пресни портокалови кори навсякъде из дома си. Така не само ще ухае на свежест и тропическа топлина, но и ще е предпазен от вредители и насекоми.

Вместо маска за лице 

В портокаловите кори се крият множество антиоксиданти и витамини, които подхранват кожата. В тях е концентрирано и най-голямото количество витамин С, който стимулира синтеза и усвояването на колаген – така важен за младостта на кожата и предпазването ѝ от бръчки.

Просто направете масаж с портокалови кори върху лицето си с кръгови движения. Не прилагайте много силен натиск, за да не раздразните кожата. Втривайте леко в продължение на 10-15 минути. Не отмивайте още 30 минути, за да оставите всички прекрасни елементи да попият добре в кожата.

Отървете се от лошия дъх 

За да премахнете лошия дъх бързо и лесно, просто втрийте портокалови кори откъм бялата им част в зъбите. Втрийте ги и в езика. Това ще премахне лошия дъх и ще остави усещане за свежест в устата ви задълго.

Свързани статии

Против чупливи нокти 

Микроелементите, минералите, витамините и антиоксидантите в портокаловите кори са полезни и за ноктите. Те предпазват от разслояване, счупване и пожълтяване. Направете си вана за нокти преди маникюра, като накиснете портокалови кори в гореща вода. След като изстине напълно до стайна температура, потопете ноктите си във водата и дръжте така поне 20 минути.

За полиране на чешми и кранчета 

Хромираните повърхности побеляват много лесно заради остатъците от сапун, котлен камък и хлор. За да ги полирате лесно и безопасно без вредни препарати, използвайте портокалови кори. Просто ги втрийте в хромираната повърхност, след това изплакнете и избършете с микрофибърна кърпа. Ще заблестят като нови.

Коментирай